Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taki problem po zakupie auta Opel signum 2.2 direct i wpierwszej wymianie oleju okazało się. wystająca końcówka z wkładu oleju została w gnieździe.

Niestety nie mam zdjęcia jak tow yglada ale pokaże zdj filtra o jaką końcówkę chodzi.

thumb?m=1&id=323933&lng=pl

I problem jest taki, że po wyciągnięciu filtra została ta końcówka sama bez uszczelki i urwała się tak niesczęśliwie że nie ma za co złapac zeby ją wyciągnąć. Czy ma ktoś jakis pomysł jak to cholerstwo wyciągnąć z tego gniazda bo ejst tam ciasno i nie ma jak tam sie dobrać do tego myślałem czy by poprosttu w tym dziury nie wywiercić ale sie boje ze resztki plastiku wpadną do środka gdzieś tam i narobią szkód.

Do tego żeby ściągnąć gniazo trzeba pół silnika ściagnąć.

Ktoś ma jakiś pomysł moze miał podobny problem?

https://forum.samnaprawiam.com/topic/7398-poszukiwanie-rozwi%C4%85zania-wymiana-oleju/

Lutownicy nie dało rady tam wcisnąć przez cięzki dostęp, ale połaczyłem pomysł z wkrętem i lutownicą.

Rozwiązanie, które mi pomogło w skrócie w 3 krokach:

1) Rozgrzanym do czerwoności drutem albo gwoździem wytopić dziure na środku tego ułamanego elementu.

2) Ostry długi wkręt rozgrzać do czerwności (dokładnie: ostra końcówkę), następnie wcisnąć na siłę rozgrzany wkręt we wcześniej wytopiąną dziurę i wkręcić wkrętarką na maksa ile się da w ułamany element.

3) Na koniec kombinerkami wytargać element ciągnąc za główkę wkrętu.

Dzieki za pomoc może komuś, się przyda takie rozwiazanie.

P.S jeżeli ktoś się boi wcisnąć tam rozgrzany do czerwoności gwóźdź czy drut bo ma resztkę oleju w gnieździe to nie ma strachu spokojnie można to zrobic nic tam nie zacznie sie palić.

https://forum.samnaprawiam.com/topic/7398-poszukiwanie-rozwi%C4%85zania-wymiana-oleju/#findComment-39981

• 1 miesiąc temu...