Gość Bartas Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Chciałbym się podzielić uwagami dotyczącymi naprawy tajemniczo znikających cyferek na wyświetlaczu komputera pokładowego w Space Starze. Znikające segmenciki to w 90% zimne luty na płytce drukowanej wewnątrz. 1. Należy zdjąć tylną (tą od strony szyby) pokrywę komputerka za pomocą np. śrubokręta ewentualnie noża. Można to zrobić bez obaw, chociaż ciężko idzie (ale ostrożnie żeby nie połamać). Pokrywa wciśnięta na spinki metalowe. 2. Odkręcić wyświetlacz od, że tak powiem samochodu. Śruby trochę słabo widoczne od środka, ale jak się wyjdzie z autka i zajrzy od góry jak na zdjęciu to widać jak na dłoni. 3. Po wykręceniu tych śrubek trzeba podważyć przednią obudowę tak samo jak tylną. 4. Po wyjęciu komputera z macierzy trzeba go odłączyć od aparatury podtrzymującej życie. 5. Potem pasowałoby odkręcić plastik od kompa, żeby się nie pobrudził albo nie daj boże nie połamał. Nie jest to konieczne ale.... 6. Później trzeba odkręcić boczne uchwyty. 7. Trzeba niestety śrubokrętem rozprawiczyć dziada na dwie części. 8. Oczom naszym ukazuje się las..... znaczy wnętrze komputerka. Bierzemy lutownicę najlepiej grotową (nie tak jak na zdjęciu pistoletową bo za gruby koniec ma) i lutujemy od nowa cały rządek punkcików od wyświetlacza, można zahaczyć też o wejścia sygnałowe i inne elementy. Muszę tu ostrzec co niektórych że luty od wyświetlacza pokryte są klejem, który się trochę ciągnie, ale co tam, mnie się udało. 9. Po polutowaniu składamy komputer w całość i na żywca podłączamy w celu sprawdzenia. Jak działa to składamy wszystko do kupy w odwrotnej kolejności i się cieszymy, jak nie działa to nie wiem. Chyba tylko elektronik może pomóc. Efekt końcowy: Życzę owocnej pracy i sukcesów przede wszystkim bo wiem, że to częsta przypadłość w Space Starach. Autor: misiek-misiek Źródło: http://forum.mitsumaniaki.pl   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/701-elektryka-naprawa-wy%C5%9Bwietlacza-mitsubishi-space-star/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi