Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiś kilkunastu tys km w mojej kia zaczyna skrzypieć pedał sprzęgła. Właściwie nie samo sprzęgło a według mnie sam czujnik położenia pedału sprzęgła. Ponieważ po wymianie wentylatora nawiewu (buczące łożysko) w kabinie zrobiło się względnie cicho to nadszedł czas na pojawienie się skrzypienia.

Czy kupując na allegro nowy czujnik i samodzielnie go wymieniając, muszę na coś zwrócić szczególną ostrożność ?

Czytałem w internecie, że w tym przypadku właśnie smary o niestałej konsystencji pomagają bardzo tymczasowo, lub nie pomagają wcale.

Zabrałem się za to dziś i chyba fajnie się stało, że to nie sam czujnik położenia pedału sprzęgła trze, ale jego mocowanie do pedała sprzęgła.

Jest to dość proste mocowanie - śrubunek z zawleczką, który dostał trochę luzu i on wydaje te dźwięki. Wyciągnę zawleczkę i założę śrubę z nakrętką i skontruje to drugą nakrętką.

Podobny patent jest zrobiony w pedale hamulca, ale tam mimo, że też jest delikatny luz to jednak odgłosy są zdecydowanie mniejsze prawie niesłyszalne.

Wymieniłem śrubunek mocowania pedału sprzęgła z linką ze śruby z nawleczką na śrubę z gwintem. Dodatkowo skontrowałem nakrętkę drugą nakrętką i problem ustąpił.

Przy okazji z pomocą Arka wyregulowałem ustawienia czujnika pedału sprzęgła. Tak by w spoczynkowej fazie wysunięcie czujnika było zerowe.

Również patrząc na stan gumowych otulin pedału sprzęgła oraz będącej w lepszej kondycji choć też lekko zmęczonej otuliny pedału hamulca - kupiłem w serwisie aukcyjnym dwie oryginalne nakładki.

Dzięki tym zabiegom

- Pedał sprzęgła nie skrzypi przy wciskaniu

- Mocniejsze skontrowanie nakrętką sprawia, że po wciśnięciu jest podobny opór na całej linii pracy pedału. Wcześniej było tak, że początkowy etap wciśnięcia był praktycznie bez oporu, który to pojawiał się w końcowej fazie. (taki efekt, jakby pedał brał przy samym końcu)

- Walory estetyczne zostały poprawione.

Zostawiłem obecną od nowości w aucie tulejkę plastikową przez którą przechodzi śrubunek a która znajduje się w pedale sprzęgła.