Skocz do zawartości

[tuning] Diodowe żarówki podświetlenia tablicy rej. Mercedes

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie zaznaczam, że jest to przeróbka fabrycznych oprawek - konieczne jest wycinanie, wyrywanie, łamanie itd. więc niestety nie będzie możliwości powrotu do używania zwykłych żarówek bez kupienia drugiej pary nowych oprawek!!!

Znalazłem zestaw z oprawkami, ale były tylko do KOMBI - postanowiłem zaryzykować i kupiłem je. Niestety oprawki nie pasują do sedana, o czym wiedziałem, ale za to moduły LED które można wyjąć z tych oprawek do sedana pasują IDEALNIE.

Tak więc tym, którzy mają kombi polecam zakup diod LED wraz z oprawkami - koszt 150 zł. I co najważniejsze te moduły NIE POWODUJĄ POJAWIANIA SIĘ BŁĘDÓW NA KOMPIE O PRZEPALONEJ ŻARÓWKACH, czyli komp nam LED-ów nie odłączy.

Tak więc kupiłem 2 oprawki, wraz z zamontowanymi w nich modułami LED - tak to wygląda:

01_184.jpg

Zaczynamy od rozebrania nowych oprawek- wyjmujemy z nich moduł LED - akurat w tych oprawkach, jakie kupiłem klosz jest przyklejony do oprawki i trzeba go oderwać - potem już tylko wyjąć moduł, który jest na wcisk. Oprawki już nam się nie przydadzą, bo są do kombi, a my przecież przerabiamy fabryczne oprawki do sedana.

Tu rozebrana oprawka i wyjęte moduły LED z obu oprawek:

02_184.jpg

03_190.jpg

04_172.jpg

05_162.jpg

Teraz przyszedł czas na zajęcie się fabrycznymi oprawkami, które wymontowujemy z autka i rozkręcamy, potem ładnie myjemy i wyciągamy z nich metalowe blaszki, które miały za zadanie trzymać żarówkę rurkową - trzeba je wyrwać, np. kombinerkami.

Oto co zobaczyłem, jak rozkręciłem oprawkę:

06_148.jpg

07_129.jpg

Widać, że nieźle to pordzewiało, mimo, że kilka miesięcy temu było rozbieranie i czyszczone...

Jak już wszystko wyciągniemy ze starej oprawki, staramy się zamontować moduły LED - nie za bardzo będą chciały wejść do końca, bo trzeba będzie wyciąć kawałki plastiku, żeby moduły weszły do końca oprawki:

08_124.jpg

Następnie ucinamy plastiki z kloszy, które miały trzymać żarówki.

Po zamontowaniu modułów LED pozostaje przykręcenie kloszy i uszczelnienie wszystkiego, np. silikonem. Ja użyłem kleju na gorąco, ponieważ miałem niestety odłamane części oprawek, w które wpina się wtyczki...

09_104.jpg

10_160.jpg

Teraz pozostaje Nam tylko montaż oprawek w klapie bagażnika- fajne jest to, że po montażu modułów LED pasują idealnie fabryczne wtyczki, bo przecież przerabialiśmy stare oprawki, w których są oryginalne gniazda.

WAŻNE!!!

Nie jestem pewny, ale najlepiej przed montażem sprawdzić, czy diody świecą, ponieważ przy montażu modułów w oprawce można pomylić bieguny modułów i diody mogą nie chcieć świecić- ja zamontowałem jak mi akurat pasowało i wszystko grało, ale nie wiem, czy u wszystkich tak będzie!!!

Oto kilka zdjęć po montażu oprawek w klapie bagażnika (jeden klosz był tak brudny, że nie mogłem go domyć, więc LEDy świecą troszkę na żółto, ale to jest do poprawy- wystarczy odkręcić sam klosz i go wyczyścić lub wymienić):

11_140.jpg

12_130.jpg

13_101.jpg

No cóż, to już szczęśliwy koniec- UDAŁO SIĘ! Teraz nie dość, że tablica podświetlona jest ładnym białym światłem, to jeszcze diody będą służyć chyba aż do naturalnej śmierci naszej W203-ki, więc dłuuuugo i koniec z wymianami żarówek i błędach na kompie!!!

Oto zdjęcie końcowe- sami oceńcie, czy się opłaciło tyle pracy!

14_98.jpg

Autor: bojar

Źródło: http://www.w203.pl

https://forum.samnaprawiam.com/topic/618-tuning-diodowe-%C5%BCar%C3%B3wki-pod%C5%9Bwietlenia-tablicy-rej-mercedes/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania