Gość Bartas Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Moduł haka - sterownik świateł przyczepy Mercedes C klasa W202 Na wstępie dodam, że sam montując hak przeryłem całe forum i nic takiego nie było więc sam się z tym uporałem. Niech następni mają łatwiej. Opisze tu jak wykonać moduł potrzebny do podłączenia gniazda do przyczepki wyposażonym w układ kontroli żarówek. Dodam ze w samochodach bez układu kontroli żarówek także warto go zastosować ponieważ dzięki modułowi nie obciążamy żarówek lamp tylnych nie osłabiając jasności świecenia i nie musimy zmieniać przerywacza kierunkowskazów. Potrzebne narzędzia: * lutownica + cyna + kalafonia [pasta lutownicza] * trochę kabli [np. z jakieś starej instalacji samochodowej] * taśma izolacyjna i/lub opaski termokurczliwe * 6szt. diod prostowniczych [starczą 1A] max 10gr/szt. * 6szt. przekaźników [np. o symbolu P4088 są małe i niedrogie ok 2zł/szt.] te akurat 10A ale wystarczy żeby miały powyżej 2A * oprawa na bezpiecznik + bezpiecznik 15A ok. 3zł * wyłącznik z pozycjami 0/1 czyli włączony i wyłączony ok 1.5zł * jakaś skrzyneczka z tworzywa sztucznego - "puszka" [dostępne w sklepach elektronicznych] dobrać tak żeby nam się zmieściły przekaźniki, włącznik, i sporo kabelków * mogą być plesze aby wiązki kabli estetycznie wyglądały I. Zaczynamy od znalezienia miejsca na moduł. II. Doprowadzamy do "puszki" plus z akumulatora w miarę grubym przewodem z zamocowanym na początku bezpiecznikiem 15A [na moim schemacie oznaczony kolorem czerwonym] i podłączamy 6 przekaźników, każdy pod nóżkę o symbolu "30". III. Doprowadzamy do "puszki" przewód połączony z masą pojazdu [ nie musi być gruby] i lutujemy do jednej z 2 nóżek włącznika 0/1, natomiast drugą nóżkę włącznika 0/1 łączymy z 6 przekaźnikami po nóżkę o symbolu "86" [na moim schemacie przewód niebieski] a włącznik wstawiamy tak żeby można go było przełączać od zewnątrz skrzynki. IV. Dla ułatwienia numerujemy sobie przekaźniki, żeby się nie pomylić, cyframi 1,2,4,5,6,7 ---> [celowo pominięta cyfra 3 ponieważ pod tym numerem w gnieździe jest masa]. V. Doprowadzamy z gniazda przyczepki do "puszki" 6 przewodów [ 7-my przewód masy łączymy z masą pojazdu przy gnieździe lub obok puszki]. Przewody łączymy numerycznie...czyli z gniazda przyczepy o nr 1/L---z---przekaźnik oznaczony nr1. * 2/54g---z---przekaźnik oznaczony nr2 * 3/31----z----masa * 4/r------z----przekaźnik oznaczony nr4 * 5/58r---z---przekaźnik oznaczony nr5 * 6/54----z----przekaźnik oznaczony nr6 * 7/58l---z---przekaźnik oznaczony nr7 wszystkie pod nóżkę przekaźnika o symbolu "87" VI. Znajdujemy w lewej lampie kable od : lewych pozycyjnych, stopu, lewego kierunkowskazu, przeciwmgielnych, a w prawej lampie: prawą pozycje i prawy kierunkowskaz. nie przecinamy tych przewodów tylko lekko zdejmujemy izolacje i przylutowujemy do każdego diodę prostowniczą [w takim kierunku żeby prąd nie mógł cofać się do lamp ale płynął do puszki] do diod lutujemy kable które ciągniemy do "puszki" i łączymy do przekaźników w następującym układzie: * lewy kierunkowskaz---z---przekaźnik oznaczony nr1 * światło przeciwmgielne---z---przekaźnik oznaczony nr2 * prawy kierunkowskaz---z---przekaźnik oznaczony nr4 * pozycyjne prawe---z---przekaźnik oznaczony nr5 * stop---z---przekaźnik oznaczony nr6 * pozycyjne lewe---z---przekaźnik oznaczony nr7 wszystkie pod nóżkę przekaźnika o symbolu "85" Wszystko dobrze izolujemy i estetycznie układamy. Kiedy ciągniemy przyczepę włącznik ustawiamy na pozycje 1 a kiedy nie ciągniemy przyczepy na 0 w celu oszczędności przekaźników. Z opisu może wygląda to na trudne ale zajmuje to niewiele ponad godzinkę pracy a schemat wiele wyjaśni. NIE ODPOWIADAM za szkody powstałe przez urządzenie- każdy robi na własne ryzyko. Bezpiecznik uchroni układ ale wole się zabezpieczyć. Cały układ bez diod prostowniczych spowoduje sprzężenia zwrotne a co za tym idzie choinkę w tylnych lampach więc muszą być. Celowo nie podawałem kolorów przewodów bo w różnych źródłach są różne. W związku ze sporo potrzebnych części miałem w garażu wydałem ok 10zł zamiast 80zł + przesyłka z allegro. Powodzenia Tak moduł wygląda u mnie [czarna skrzyneczka obok lewarka z przełącznikiem 0/1 na wierzchu. SCHEMAT MODUŁU Autor: misiu129 Źródło: http://www.w202.pl   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi