Skocz do zawartości

[wentylacja] Naprawa panelu ogrzewania Mercedes C klasa W202

Gość Bartas

Rekomendowane odpowiedzi

Po zdiagnozowaniu przyczyny problemu dotyczącego migającego podświetlenia konsoli oraz braku zimnego nawiewu po obu stronach i z racji tego, że sporo osób zgłosiło ten sam problem mam nadzieję, że dzięki tej fotorelacji problem będzie bardziej zrozumiały dla każdego kto się z nim boryka.

1. Wyjmujemy radio i półkieszeń montażową (kto jeszcze nie wyjmował radia to dla pomocy zaznaczyłem miejsce wkładania "kluczy", kto je zgubił niech nie kombinuje z nożykami/pilniczkami itp. tylko niech podjedzie po najbliższego serwisu/sklepu RTV gdzie montują radia i tam już sobie z tym poradzą.

01_2_0.jpg

2. Odkręcamy śrubki nad radiem (2szt).

02_3_0.jpg

3. Odkręcamy śrubki nad popielniczką (2szt).

03_0_18.jpg

4. Delikatnie zsuwamy/odchylamy panel konsoli.

04_0_17.jpg

5. Przełączniki które są na górze na panelu konsoli można spokojnie odłączyć w jednej całości, jako, że są zamocowane w całości do zaczepów. Nie trzeba ich rozłączać.

05_0_14.jpg

6. Odchylamy delikatnie na boki 2 zatrzaski trzymające panel ogrzewania i go wysuwamy, pamiętając w jakich pozycjach były pokrętła siły dmuchawy i ustawiaka dmuchawy.

06_1_0.jpg

7. Gdy już mamy całość w ręku, odłączamy kostkę i złącze z tyłu,

07_108.jpg

08_104.jpg

8. Zdejmujemy podważając delikatnie nożykiem pokrętła ustawiaka siły i położenia dmuchawy, pod pokrętłem położenia dmuchawy znajduje się nakrętka 18 którą odkręcamy.

09_86.jpg

10_148.jpg

9. Teraz można rozebrać obudowę sterownika na pół. Podważamy plastikowe zaczepy które znajdują się na całej linii dzielącej obudowę.

11_127.jpg

10. Po otwarciu obudowy wyskoczą nam taśmy pokręteł temperatury które przy składaniu trzeba włożyć w wąskie otworki, możecie je zobaczyć przed rozebraniem obudowy na tylnej ściance. Ja użyłem wykałaczki do przeciągania. Należy być ostrożnym podczas rozbierania obudowy [mi obłamała się taśma w zaznaczonym miejscu na szczęście dało się jeszcze przyłapać].

12_119.jpg

13_92.jpg

14_88.jpg

15_68.jpg

11. Wyjmujemy dużą płytkę odchylającą plastikowe zaczepy.

16_63.jpg

12. Pod tą dużą płytką znajduje się mała płytka na której są nasze małe nóżki wymagające lutowania czyli zimne luty.

17_55.jpg

18_0_35.jpg

Tak wygląda płytka w moim sterowniku po lutowaniu (oddałem do zakładu RTV - koszt 20z, zrobione od ręki).

19_42.jpg

Składamy wszystko (pamiętając o taśmach) i cieszymy się możliwością regulacji nawiewu zimno/ciepło i podświetleniem konsoli.

Autor: Lorenz

Źródło: http://www.w202.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania