Skocz do zawartości

ABS - świecąca kontrolka - Opel Vectra 98 1.6 benzyna kombi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

prosiłabym o jakieś wskazówki - jeżdżę tym autkiem od 6 m-c . Ogólnie wcześniej nie miałam auta z abs - nurtowało mnie zawsze że w zimie bardzo często na zakrętach przy hamowaniu zarzucało mnie - tył. Przed dojeżdżaniem do skrzyżowania włączał się ABS i raz byłam w mocnych opałach.Nie byłam w stanie zatrzymać się. Sądziłam że muszę wyczuć autko ale sama nie wiem czy to było normalne. Wchodziłam zawsze w zakręty powoli. Teraz pojawił się problem kolejny - po przejechaniu ok 10 km włącza się kontrolka i już nie gaśnie.. Cały ukł. hamulcowy był zmieniany na samym początku w listopadzie - wszystkie oryginalne części. Opony 2 letnie - zimowe w bardzo dobrym stanie (od brata). Mam prawo jazdy 7 lat i szczerze nie zdarzyło mi się nigdy bym nie panowała nad autkiem a teraz ciągle abs się włącza - prosiłabym o podpowiedź w tej kwestii a także świecącej kontrolki.

POzdrawiam

https://forum.samnaprawiam.com/topic/4854-abs-%C5%9Bwiec%C4%85ca-kontrolka-opel-vectra-98-16-benzyna-kombi/

Gość szymon 1587cm3

Jesli kontrolka sie swieci ciagle to są problemy z ABSem i nie dziala, wiec hamuje jak auto bez ABS - trzeba uwazac.

Autko najlepiej podpiac pod komputer i sprawdzic co dolega instalacji ABS, zapewne którys czujnik polecial.

Najprawdopodobniej któryś z czujników nie daje sygnału na kompa... lub po prostu zaszedł błotem lub śniegiem i lodem i nie jest wstanie odczytać poprawnie sygnału z wieńca.

Co do hamowania - zimą, zwłaszcza na lodzie trzeba bardziej uważać... zwłaszcza gdy auto posiada system ABS... niestety ja osobiście jest zwolennikiem by była możliwość "okazjonalnego" wyłączania systemu ABS... gdyż w niektórych przypadkach - np. na lodzie - autko bez abs zatrzyma się niestety wcześniej :-( - nie chcę teraz wywoływać licytacji co lepsze - ABS czy jego brak - opisuję tylko swoje osobiste odczucie ;-)

Także na przyszłość - na oblodzonej/mocno zaśnieżonej nawierzchni radzę hamować lżej oraz wcześniej, unikniesz kilku chwil strachu na pewno :) - a widzę że już takie były ;-)

ja też przyznam że już po jednej zimie stwierdzam że autko bez ABS lepiej mi odpowiadało ale może zmienię zdanie kiedyś .. dziękuję za podpowiedzi , będziemy szukać rozwiązań

[ Dodano: 2013-08-01, 18:42 ]

Pytanie jak niżej ..

Witam,

od jakiegoś czasu mieliśmy problem z kontrolką -pisałam wcześniej ... załączała się w trasie. Z racji, że jeździliśmy wyłącznie po mieście wyleciał nam ten problem z głowy. Ok tygodnia temu zaczęła zapalać nam się w mieście po przejechaniu nawet km . Jestem umówiona ze swoim mechanikiem na 15 sierpnia.

Czekałabym spokojnie na ten dzień, gdyby nie fakt że wczoraj przed skrzyżowaniem nie zapaliła się kontrolka a auto drgało - miałam problem żeby zahamować - zablokowały się koła- przestraszyłam się. Dziś ponownie miała taka sytuacja miejsce. Pozostaje mi jutro poszukać innego mechanika..

Jaka może być przyczyna ?

Hamulce? czy ABS?

Cały układ hamulcowy - tarcze, klocki itp wymieniane były w grudniu - części nie należało do grupy "najtańszych" . Przejechane mamy od tego czasu gdzieś 3000 tys km .

Będę wdzięczna za podpowiedzi

Dziś byliśmy u innego mechanika - po przejechaniu się autem stwierdził że napewno nie jest to sprawa hamulców , gdyż bardzo dobrze hamuje. Na kanale również spr tarcze, klocki, szczęki - wszystko jak nowe ...

Jedyne co zauważono to po obu stronach zardzewiałe "zębatki" od przegubu. Po stronie lewej wyczyszczono tą rdzę. Widziałam je sama - faktycznie były nieźle pordzewiałe. Po stronie prawej okazało się że była pęknięta, więc do wymiany cały przegub.. Czy faktycznie przez przegub mogły szwankować czujniki ABS?

• 3 miesiące temu...
Czy faktycznie przez przegub mogły szwankować czujniki ABS?

Jeżeli faktycznie brakowało ząbka na przegubie to ABS mógł szwankować.

Z tych "zębatek" czujnik ABS odczytuje sygnał obrotów koła, jeśli ząbka brakuje cały "system" może głupieć i zachowywać się w dziwaczny sposób ;)

Ewentualnie elektronika sterująca pompą ABS może się "kończyć" ...

zobaczymy... jutro wymiana - okaże się ... czy poprawnie odnaleziono usterkę .

Ogólnie od jakiegoś miesiąca słyszeliśmy jakieś odgłosy z prawej strony delikatne - chciałam żeby spr zawieszenie - czy przegub mógł odpowiadać za to ?

[ Dodano: 2013-08-08, 22:49 ]

Autko naprawione - a jednak pęknięta "zębatka od przegubu" sprawcą dziwactw. Kontrolka nie zapala się. Dziękuję wszystkim którzy udzielili się w wątku.