Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam problem z odpalaniem auta wiem, że były już dyskusję na podobny temat ale opiszę swój.

Mam problem przy odpalaniu samochodu, nie ważne czy silnik jest zimny czy ciepły auto nie chce odpalić. Na LPG odpala bez problemu. Jak próbuje odpalić samochód na benzynie to za pierwszym razem próbuje załapać(hmm na 1sekundę) ale od razu gaśnie. Później mogę kręcić i kręcić i nic, próbuje załapać ale nie chce. Ale jak odpalę samochód na gazie i przełączę na benzynę to chodzi nie równo jak dodam 'minimalnie' gazu to obroty się dźwigają jak dam 'gaz do dechy' to się dławi nie reaguje dusi się jak by mocy nie miał, paliwa. Później jak puszczę gaz to przez parę sekund się utrzymuje około 1000 obrotów i gaśnie. I nie da się odpalić na benzynie. :( Nawet jak rozgrzeję silnik na gazie w trasie i przełączę na benzynę jak dam minimalnie gazu to auto jedzie ale jak dam więcej gazu to od razu (jak by paliwa brakło) hamuje. Zacznę od tego że miałem wcześniej problem z odpaleniem zimnego silnika za pierwszym razem odpalił na 1 sekundę i gasł, dopiero za 3-4razem odpalił, i jak zgasiłem jak odpalił to później palił na strzał za każdym razem odpalał, ale wystarczyło, że auto postało z 40min i znowu się powtarzało za pierwszym razem na sekundę odpalał a później dopiero za 3-4 razem załapał. Czasem dusił się na benzynie ale po pewnym czasie normalnie jeździł na benzynie.

Co zrobiłem a dalej jest tak samo:

*Wymieniłem filtr paliwa dalej to samo

*Ściągnąłem bak sprawdziłem czy nie ma smoka w baku- było czysto pompe mam w baku)

*Sprawdziłem ciśnienie pompy paliwa, odłączyłem przewód od paliwa umieściłem w naczyniu zmostkowałem cole przekaźnika 30 i 87b i w minutę około 1,45litra paliwa było powinno niby być 2litry.

*Kupiłem nowy czujnik cieczy chłodzącej ten dwu-pinowy z niebieską wtyczka

*Zamieniłem na chwilę przepływkę dalej to samo

*Wczoraj zauważyłem że jak odłączę wtyczkę od sondy lambda to nie ma różnicy auto dalej nie chce odpalić zachowuje się tak samo jak z włączoną wtyczką(odpala na lpg pozniej benzyna szarpie dusi sie dlawi i gasnie)

*Kable są nowe jak i świece

*sprawdziłem napięcie na wtryskach na zapalonym zapłonie i na każdym było coś ponad 12,...

*Akumulator nowy

*Przekaźnik pompy działa słychać

*Błędów nie ma, wcześniej jak auto jeszcze odpalało za 3-4razem to raz pokazał się check błąd 15 ale już nowy czujnik jest wczoraj wymieniony

Bardzo Proszę o pomoc o jakieś rady pomysły sugestie bo stanąłem w miejscu. :(

https://forum.samnaprawiam.com/topic/4017-ci%C4%99%C5%BCkonie-chce-odpala%C4%87-na-benzynie/

Bardzo Proszę o pomoc o jakieś rady pomysły sugestie bo stanąłem w miejscu.

Zostaw na noc z odłączoną klemą aku. Rano TYLKO NA BENZYNIE pojeździj z 40-50km i zobacz jak odpala. Jeśli wróci do normy to gaz do regulacji.

https://forum.samnaprawiam.com/topic/4017-ci%C4%99%C5%BCkonie-chce-odpala%C4%87-na-benzynie/#findComment-23138

Hej ArKos. Z tego co wiem w silnikach c20ne wystarczy jak się kleme odepnie na 5min to się resetuje komputer może się mylę. Pójdę zaraz odłączyć kleme na chwile i jak uda mi się odpalić na benzynie to będę na niej jeździć tak jak radziłeś. Wczoraj próbowałem tak jak napisałem odłączyłem kleme podłączyłem i dalej nie chce odpalac:( A może mieć coś wspólnego z tym przeskoczenie rozrządu? Czy jak by przeskoczył rozrząd to na gazie też by nie chciał jeździć? Czy przeskoczenie rozrządu ma się tylko do jazdy na benzynie?

Dzięki za odpowiedz/informację :) Może uda mi się z wasza pomocą rozwiązać problem :)

https://forum.samnaprawiam.com/topic/4017-ci%C4%99%C5%BCkonie-chce-odpala%C4%87-na-benzynie/#findComment-23139

Z tego co wiem w silnikach c20ne wystarczy jak się kleme odepnie na 5min to się resetuje komputer może się mylę.

Proponuję sprawdzoną metodę - na noc, żeby od zimnego silnika uczył się warunków pracy.

może mieć coś wspólnego z tym przeskoczenie rozrządu? Czy jak by przeskoczył rozrząd to na gazie też by nie chciał jeździć? Czy przeskoczenie rozrządu ma się tylko do jazdy na benzynie?

Na gazie też powinna być kupa, może mniejsza niż na benzynie, ale na pewno odczuwalna.

https://forum.samnaprawiam.com/topic/4017-ci%C4%99%C5%BCkonie-chce-odpala%C4%87-na-benzynie/#findComment-23141

Dzięki :) to dziś na noc zostawię odłączony akumulator może akurat uda się odpalić auto na benzynie i pojeździć na niej. Czyli przeskoczenie rozrządu byś wykluczył ? Bo na gazie chodzi ok czasem zdarzało się, że nie miał mocy ale wtedy szybko na benzynę przełączyłem i z powrotem na gaz i jechał już normalnie.

[ Dodano: 2012-09-02, 13:34 ]

Bylem przy aucie odlaczylem aku na godzine silnik byl zimny i nic dalej nie chce odpalic na benzynie. Krece probuje zalapac i gasnie probuje zalapac i gasnie, krece nie lapie, krece probuje zalapc i nic. Na gazie zapalilem odpalil bez problemu przelaczylem na gaz dalem mu gaz nie do konca wcisniety dzwigaly sie obroty, zdjalem noge z gazu pochodzil okolo 10sekund przy 1000obrotach i zgasl i nie mozna odpalic

[ Dodano: 2012-09-03, 11:59 ]

Witam zrobiłem tak jak radziłeś, odłączyłem aku na cała noc probuje odpalić ale dalej to samo jest, nic sie nie poprawiło :( Proszę o jakies rady

[ Dodano: 2012-09-03, 16:06 ]

witam, nikt nie pomoże? Wymieniłem regulator ciśnienia i dalej to samo :/ Czas wtrysków moze ? Jakie sugestie podpowiedzi? Pomóżcie, tylko na was mogę liczyć a kasy nie mam za bardzo na "mechaników". Mechanik za samo podlaczenie/rzuceniem oka na silnik" juz sporko skasuje i mnie w terenie za podlaczenie pod kompa 80zł :(

[ Dodano: 2012-09-04, 12:08 ]

witam, a może to wina zlej regulacji gazu bo przyznam sie, że ostatnio auto miało za niskie obroty na gazie to pokrecilem srubokretem przy parowniku i lepiej chodzilo na gazie. Moze cos rozregulowalem a i jak krece to odpala gasnie odpala gasnie ale nie zawsze odpala, odpali na 3sekundy zgasnie. Jak zmostkuje przy cole przekaźnika to pompa pracuje slychac odpala za kazdym razem ale jak dodam gazu to gasnie. Wiem ze z tym odpalaniem to moze byc przekaznik bo jak zmostkuje to odpali za prawie kazdym razem ale albo zgasnie albo chodzi ale nie da sie go wkrecic na wyzsze obroty.

[ Dodano: 2012-09-04, 12:09 ]

Mowa oczywiscie o pracy(nie pracy) na benzynie

[ Dodano: 2012-09-04, 12:11 ]

dodam jeszcze ze jak krece na przekazniku pompy paliwa i odpala i gasnie odpala i gasnie, ale nie za kazdym razem odpali i zgasa to jak wykrece swiecie to sa suche ale nie czarne moze to jeszcze dodatkowo pomoze w diagnozie

[ Dodano: 2012-09-06, 13:50 ]

Witam, oddalem wkoncu samochod do mechanika, bo brakowalu juz mi pomyslow. Twierdzi ze to prawdopodobnie wina komputera ze padl. Czy to jest mozliwe ze jak by komp.. padl to auto odpalalo by i gaslo, odpalilo by na chwile ale po dodaniu gazu gaslo by ? Prosze o odpowiedz moze tym razem ktos zyczliwy odpowie.Po prostu nie mam kasy na naprawy. Z goru dziekuje

https://forum.samnaprawiam.com/topic/4017-ci%C4%99%C5%BCkonie-chce-odpala%C4%87-na-benzynie/#findComment-23144

• 2 tygodnie później...

mi sie robiło podobnie na benzynie gasł a na gazie chodził jak sie okazało to uszczelke pod głowicą szlak trafił. jakby to były wtryski to na benzynie by ci głupiał zarówno na zimnym jaki na ciepłym. z tego co piszesz o tym gazie że mu mocy brakowało to bym stawiał na uszczelke a :-/ jedno pytanko nie wzrosło ci przypadkiem spalanie

[ Dodano: 2012-09-14, 22:17 ]

z twojego pierwszego postu wynika bardziej na wtryski

żeby to sprawdzić to wykręc listwę z wtryskami odłącz przewód wysokiego napięcia ten między cewką a kopułką wsadz kumpla za kierownice i niech przekręci kluczyk zobaczysz czy równo i mocno pylą jak sie leje to do naprawy Wtryski czesto siadają e samochodach z gazem.

[ Dodano: 2012-09-14, 22:19 ]

nie bez znaczenia ma też ciśnienie jakie daje pompa paliwa

https://forum.samnaprawiam.com/topic/4017-ci%C4%99%C5%BCkonie-chce-odpala%C4%87-na-benzynie/#findComment-23396