Skocz do zawartości

Corsa B 1.2 16V 99 dziwna praca silnika przy ruszaniu, help!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to moja pierwsza wizyta na forum oraz pierwszy temat. Mam nadzieje, ze znajde tu jakiegos fachowca, ktory pomoze zdiagnozowac problem zwiazany z moja Corsa. Mianowicie, czsami podczas ruszania zdaza sie ze auto chwilowo traci obroty. Odczuwalne jest to zazwyczaj na niskich biegach, tj. 1, 2 przy ruszaniu. Wydaje sie, ze poki silnik nie jest rozgrzany jest okej, potem wlasnie dzieja sie takie rzeczy. Pomieszkuje w duzym miescie, dlatego czesto musze zatrzymywac sie i ruszzac na swiatlach i jest to dosc irytujace, kiedy probuje ruszyc. Wrzucam 1 wciskam gaz, auto chwilowo jedzie i na 1s, 2s traci obroty potem jest okej. Jezdze juz tak od jakiegos czasu i nie moge dojsc do tego, czym jest to spowodowane. Czytalem juz kilka watkow na podobny temat, bo zdazalo sie to tez innym uzytkownikom tego auta, jednak w moim przypadku nie doszedlem jeszcze do tego co konkretnie sie dzieje. Dodam, ze zaczalem od wymiany swiec. Potem ktos podsunal pomysl wymiany przeplywomierza, wimieniony i nic. Podpinany byl w serwisie do komputera, ktory tez nie wskazal zadnych bledow. Nie chcialbym wymieniac dalej sprawnych czesci, dlatego zwracam sie o pomoc w diagnozowaniu problemu. Z gory serdeczne dzieki :-D !

https://forum.samnaprawiam.com/topic/3446-corsa-b-12-16v-99-dziwna-praca-silnika-przy-ruszaniu-help/

Do sprawdzenia czujnik temperatury cieczy chłodzącej, proponuję przeczyścić przepustnicę i udrożnić wszystkie kanały, jak to zrobić jest w poradnikach.