Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam..znowu mnie szlag trafia z tym fiatem :-x . jak wcześniej opisywałem problem, to znowu dobija mnie jego utrzymanie..zrobiłem prubną jazde wlewajac na pusty zbiornik 5 litrów benzyny. zrobiłem na tym az 43 km jeżdżąc [ wożąc dziecko o szkoły-odcinki po 3 km i trochę po mieście] z moich obliczeń wynika,ze na 100km spali z 12 litrów.. co może być tego przyczyną? świece nowe,filter,brak błedów w el-ster.silnika,wymieniona sonda,czujnik temp....mam już tego samochodu dość,aż mi głupio tu tak często o tym pisać..praca silnika jest na biegu jałowym - nie równa,coś go lekko zakłuca[ jak by wypadał cykl zapłonu,to samo słychać przy wydechu,takie zasysanie powietrza ] silnik 1200ccm powinien w mieście spalać [ jak czytałem] max 8l/100..a tu tyle co bus...nie wiem co jest-koła 13 cali 155/65..termostat jest ok.już nie wiem..pomóżcie!!! :-(

https://forum.samnaprawiam.com/topic/2514-co-mo%C5%BCe-by%C4%87-przyczyna-du%C5%BCego-spalania-benzyny-punto-2/

Możliwe że zbyt późny zapłon następuje albo uszkodzenie lub niewłaściwe działanie samoczynnych regulatorów wyprzedzenia zapłonu. Wykręć świece i je opisz ( czy mają czarny nalot, lub biały itp.)

wymieniona sonda
a sprawdzałeś multimetrem jak sonda pracuje?

Jeżeli masz tam przepływomierz to może on robi złą robotę.

Sprawdzałeś zawory silnika? (Zmierz ciśnienie na cylindrach)

zawory sprawdzał mi wcześniej mechanik[ ustawiał ] ciśnienie na cyl..po 12,9 na każdym.ciśnienie pompy paliwa tez ok..sondy na niczym nie sprawdzałem kupiłem uzywana od kolesia ,który miał całe punto na części [ jeszcze jeżdżące kupiłem od niego sonde,wtrysk,który też po kolei wcześniej wymieniałm i nic to nie zmieniło--dopiero jak wymieniłem czujnik[ używka] temp..to auto zaczeło lepiej pracować,nie dymiło przy pierwszynm odpaleniu na zimnym silniku-odzyskał moc .ucieszyłem sie ,gdzie dałem temu wyraz tu na forum,lecz po czsie załamało mnie spalanie paliwa.o jaki przepłyomierz chodzi? gdzie on jest usadowiony? i jak jego można sprawdzić...?

co może być tego przyczyną?

Odpowiedź już jest:

wożąc dziecko o szkoły-odcinki po 3 km i trochę po mieście

Wiecznie zimny silnik... A jak zimny to żre bo na wzbogaconej mieszance pracuje.

Ja bym się poświęcił i pojeździł po mieście za jednym razem paredziesiąt km i zobaczył czy faktycznie żre jak czołg czy to wina zimnego silnika.

arkos---teraz 12 l/100 a zimą przy -10 to 20/100..ostatnio miałem opla omege b 2,0i 16v 136hp...ona zima paliła mi przy takiej jeździe max12l/100...latem max9-10 l/100..to jak to się ma do punto 1200ccm?staram się jeździć oszczędnie-wyrosłem juz z tego ,by ,,wciskać,, a to ,,maleństwo kupiłem jako drugi samochód ,aby poruszać sie tym po mieście mając swiadomość ,że to auto małolitrażowe....... to nie wierzę aby dystans teraz latem nawet po 3km w jedna strone i powrót 3km dawał wynik 12 /100.....coś jest nie tak...

[ Dodano: 2011-09-21, 20:15 ]

Witam. zrobiłem to co proponowałeś -więc; świece maja ,, wszystkie,, nalot taki -szary. wlałem jeszcze raz 5 l i zrobiłem jezdżąc po terenie-mieście jednostajnie -zrobiłem 51 km na tej 5 -tce ....ta praca silnia mnie irytuje-.. na biegu jałowym -kuleje,az czuć to jak się auto ,,kołysze,,. objaw jak pisałem wyzej. co to moze być? ta nie równa praca jest w zakresie wolnych obrotów i srednich,na wysokich jakoś ,ok. na zimnym silniku ,przy bieg jałowym tego zakłucenia pracy nie ma,po zagrzaniu sie silika zaczyna ,,przebierać.