Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dłuższym czasie w końcu zabrałem się za wymianę wkładu termostatu , pytanie dlaczego samego wkładu ? jeżeli obudowa nie ma wżerów lub jest nie uszkodzona wystarczy wymienić sam wkład a więc potrzebne części i przydatne narzędzia :

płyn do chłodnicy ja mam Prestone

wkład termostatu

1.jpg

uszczelka

2.jpg

narzędzia

3.jpg

Dla ułatwienia lepsza będzie grzechotka

Prace wykonujemy na w miarę zimnym silniku , ponieważ będziemy robić

1. koło silnika

2. wyleci nam płyn chłodniczy oraz na odłączonym akumulatorze

No i zabieramy się do pracy

1. odkręcamy plastikową pokrywę silnika ( tą z napisem ecotec )w moim przypadku torx

2. wysuwamy czujnik (foto czarna strzałka)

4.jpg

3. bierzemy szczypce nastawne i zaciskamy metalowe zaciski na 3 wężach dochodzących do obudowy termostatu (na początku może się wydawać trudno ale... UWAGA poleci płyn chłodniczy )

4. po zdemontowaniu węży bierzemy torx zewnętrzny 8 i odkręcamy 3 śruby (do góry po prawej na środku po lewej i na dole po prawej ) . Po demontażu obudowy zobaczymy

5.jpg

5. zdejmujemy stara uszczelkę , czyścimy miejsce gdzie ma przyjść nowa oraz czyścimy obudowę termostatu pod warunkiem że jest kamień

6. wyciągamy wkład z obudowy i w miejsce starego wkładamy nowy (niektórzy w komplecie dają coś na zasadzie ceownika w celu łatwego demontażu i montażu wkładu ) – pierwsze foto

7. zakładamy nową uszczelkę (przy zakładaniu uszczelki nie da rady się pomylić ) , i teraz jak komu będzie wygodniej ja wpierw założyłem wąż (zielona strzałka) przykręciłem obudowę i węże czerwona i niebieska strzałka

UWAGA przy zakładaniu pierwszego węża tzn zielona strzałka może być problem mi pomógł kolega reszta to małe piwo

8. zakładamy czujnik – czarna strzałka , podpinamy akumulator , zalewamy płyn do zbiorniczka i przykręcamy obudowę silnika

Czas trwania ze spokojem ok 30 min

Koszt - wkład 30 zł uszczelka 14 zł płyn do chłodnicy ja ma prestone 4 litry 33 zł piwo lech premium 3,50 .

Autor: neo_82

Żródło: http://forum.vectraklub.pl

https://forum.samnaprawiam.com/topic/2429-wymiana-wk%C5%82adu-termostatu-x20dth/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania