ArKos Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Poradnik tyczy się wymiany szczęk z tyłu - Yaris 2002. W moim wypadku dokonywałem jedynie kontroli stanu okładzin i czyszczenia tylnych hamulców, ale poradnik jest jak znalazł dla wymieniających tylne szczęki. Potrzebne narzędzia: - młotek gumowy - kombinerki lub solidne szczypce - środek myjący (tylko nie tłusty jak np ropa, ja używałem rozpuszczalnika nitro) Unosimy koło i zdejmujemy je. Młotkiem solidnie opukujemy bębęn hamulcowy jadąc po obwodzie, ze 2 kółka wystarczą. Zdejmujemy bęben. Szczypcami, kombinerkami lub innym narzędziem odciągamy górną najgrubszą sprężynę na samoregulatorze ręcznego i zdejmujemy ze szczęki prawej. Kombinerkami lub szczypcami łapiemy talerzyki zabezpieczeń, wciskamy je mocno i obracamy o 90*. Będzie się je dało zdjąć. Wyjmujemy bolce zabezpieczeń od tyłu tarczy kotwicznej, zdejmujemy szczęki - dolną małą sprężynkę oczywiście też zdejmujemy. Odłączamy linkę ręcznego od ucha szczęki. Używając środka myjącego (np. Nitro) zmywamy pył i rdzawe okruchy. Szczególnie dokładnie myjemy samoregulatory ręcznego. Po umyciu samoregulator smarujemy niewielką ilością smaru miedzianego. wystarczy po gwincie lekko powlec. Myjemy też tarczę kotwiczną od wewnątrz, cylinderek hamulcowy też. Warto sprawdzić, czy nie jest zapieczony. Powinien lekko chodzić. Jak pomyte, wysuszone, to składamy w całość w odwrotnej procedurze do rozbierania. Po poskładaniu zakładamy koło, dokręcamy śruby i depczemy hamulec - niech cylinderek wyjdzie do swojej roboczej wysokości.   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/2270-mechanika-wymiana-szcz%C4%99k-hamulcowych-yaris-2002/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi