Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość punciak

Przepaliła się jedna dioda w ringu jest jakiś sposób by to wymienić??? I czy ktoś zna przyczynę czemu np klosz się przypala w lampie na wysokości soczewki.Lampy sonar opel astra F

Za mocne żarówki emitujące zbyt wiele ciepła - ciepłe unosi się do góry i nad nią jest zgorzelina. Rozkleja się prosto: opalarką jedziesz dookoła i zagrzewasz miejsce klejenia, potem delikatnie podważasz i co chwilkę podgrzewając stopniowo odrywasz klosz od dupki lampy. Przy klejeniu zagrzać i klosz i dupkę opalarką, mocno ścisnąć i owinąć taśmą żeby ostygło. Będzie trzymać, sam tak robiłem swoje.

Gość punciak

Tylko widzę w pewnych miejscach jak by wkręty były wkręcone.

obraz2w052.jpg

Klosz mam już przetopiony(taki kupiłem) i zaklejony żywica i znów pożółkła jak by się przetapiała , a żarówki mam h1 55w 12v.Jest tak tylko w lewej lampie.

obraz2w050.jpg

To nie mam pojęcia skąd takie dziwne przetopienie.

Co do śrub - nie sądzę żeby były, no ale jak są to logiczne, że należy je wykręcić.

Gość punciak

Tylko po pierwsze to niema do nich dojścia a po drugie wcale ich nie widać po za widokiem jak na 1 zdjęciu.

Więc to niekoniecznie muszą być śruby. Moim zdaniem ich tam nie ma. Spróbuj rozkleić, jak będą to na pewno zauważysz - nie będzie się chciało rozkleić.

Gość punciak

A sklejenie na czarny sylikon nie jest lepszym rozwiązaniem???

Od której strony zacząć i jak to idzie? Nie stopi się nic czy też nie połamie?

4544277834777f25ed1485.jpg

A sklejenie na czarny sylikon nie jest lepszym rozwiązaniem???

Nie. Tek oryginalny klej mięknie od temperatury a twardnieje po ostygnięciu. Po rozklejeniu on nadal pozostaje. Potem ładnie łapie po zagrzaniu.

Od której strony zacząć i jak to idzie? Nie stopi się nic czy też nie połamie?

Ja zaczynałem od góry. Zagrzałem górę + boki. Uważaj na temperaturę zeby nie przesadzić. Ewentualnie wsadź lampę do piekarnika na 3-4 minuty, temp. piekarnika ok. 120*C. Zmieknie i da sie rozkleić. Jak już jest zagrzane to albo wkrętakiem z bardzo szerokim piórem albo jakimś dłutkiem stolarskim podważasz delikatnie szybę i wkładasz drewniany cienki klin. Można też użyć patyczków do lodów. Przesuwasz się z dłutkiem dalej i podważasz znowu i znowu klinik. I tak dalej. Co jakiś czas dobrze jest podtrzymać temperaturę, bo jak za bardzo stwardnieje klej, to pęknąć może.

Generalnie robota prosta ale trochę zabawy jest.

Gość punciak

Spróbuje ale mam obawy z tymi wkrętami od dołu są 2, (na fotce widać)widać śrubę jak się przyświeci latarką.Są 2szt od dołu z tego co widzę.

A masz pomysł co zrobić z tym bobem by to ładniej wyglądało? chodzi mi o to wypalenie na kloszu... :faja: