Skocz do zawartości

[nadwozie] Rozklejanie reflektora z pomocą piekarnika

Rekomendowane odpowiedzi

Mój balonik stoi u lakiernika :) skorzystałem z okazji i wziąłem się za rozklejanie lampy. Oczywiście nie jest to mega trudna czynność ale dla kogoś kto będzie robił to pierwszy raz udzielę cennych wskazówek. Opis dotyczy reflektora z mojej suzy, ale myślę że u innych będzie podobnie.

-Po pierwsze nastawiamy piekarnik kuchenny na 180 st podczas nieobecności żony :)

-po drugie wyjmujemy z niego wszystkie blaszki i kratki bo one się też nagrzewają i mogą zrobić lampie kuku

-po trzecie wkładamy lampę do rozgrzanego piekarnika szkłem do góry

-po czwarte trzeba się zaopatrzyć w rękawice bo po wyjęciu z piekarnika lampa jest gorąca

-nie wolno dotykać chromowanych elementów

Po krótce tyle. A teraz fotorelacja:

na samym początku wykręcamy dwa wkręty:

Image

Wkładamy lampę do piekarnika. Trzeba ją tam trzymać ok 5 min aż klej łączący klosz lampy z jej resztą zmięknie i zrobi się plastyczny (to jest coś na bazie silikonu)

Image

po ok 5 min używamy rękawic i wyjmujemy lampę z piekarnika, uważając aby nie dotknąć kloszem o górną grzałkę. Bierzemy dwa płaskie śrubokręty i pomagamy sobie nimi rozpołowić reflektor. Należy zacząć od dolnej części lampy bo tam nie będzie widać ewentualnych wygięć plastiku podczas rozklejania. Jak już będziemy w stanie włożyć palce między klosz a resztę lampy, rozciągamy delikatnie wszystko i mamy reflektor otwarty :)

Image

Dwie połówki reflektora to jeszcze nie wszystko co musimy zrobić by usunąć pomarańczowe szkiełko kierunkowskazu. Najpierw z klosza trzeba wykręcić dwa wkręty które trzymają ramkę z kierunkowskazem i klosz razem, ale dopiero po tym jak reflektor ostygnie, będzie łatwiej:

Image

Jak się z tym uporamy to mamy ramkę na zewnątrz. Trzeba uważać aby nie dotknąć chromowanych elementów oraz odbłyśnika bo każdy odcisk palca i późniejsza próba jego zlikwidowania kończy się zarysowaniem!!! Ale jeśli już tak się stanie, to zabieramy lampę do łazienki i zmywamy to za pomocą zimnej wody z mydłem w płynie. Ale nie wolno niczym szorować tylko delikatnie palcami umyć odbłyśnik. Ja zrobiłem to w obu lampach bo wszystko było zakurzone. Klosz od wewnątrz też :) A tu ramka:

ImageImage

oraz wyjęte pomarańczowe szkiełko:

Image

To szkiełko jest włożone na zatrzaski do ramki. Nie ma możliwości zbicia go w lampie tak jak w kierunkowskazie przedliftowym bo siedzi dość ciasno. Ja pomogłem sobie płaskim śrubokrętem

Po tej operacji można złożyć lampę do kupy nakładając nowego kleju w szczelinę korpusu reflektora.

ImageImage

Oczywiście wszystko po to aby założyć chromowane żarówki i cieszyć się reflektorami bez pomarańczowego koloru ;)

Na koniec jeszcze mała przestroga. Nie przesadźcie z temperaturą ani czasem wygrzewania bo tak to się może skończyć:

ImageImageImageImage

Na szczęście była to lampa do testów :)

Mam nadzieję że wszystko jest jasne. Jak coś to piszcie

Michał Wojciechowski ze świdnicy znany jako Banan

https://forum.samnaprawiam.com/topic/1914-nadwozie-rozklejanie-reflektora-z-pomoc%C4%85-piekarnika/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania