Skocz do zawartości

[nadwozie] Wymiana anteny Daewoo Lanos sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Do tego potrzebne nam będą:

1. Narzędzia (Ja miałem dwa klucze nastawne. Do odkręcenia anteny potrzebny jest prawdopodobnie klucz 10 i chyba klucz 15 lub 17)

2. Nowa antena

Ja robiłem to tak:

1. Wybebeszamy lewą stronę bagażnika z plastików

1_44.jpg

Można wywalić tylko ten z lewej. A jak chcemy mieć lepszy dostęp to wywalamy oba.

2. Tak to wygląda po zdjęciu tylko jednego plastiku:

2_44.jpg

Jak pisałem można zdjąć jeszcze ten plastik obok. Ja tego nie robiłem. Potem tylko trzeba mocno odgiąć go by mieć dostąp do śruby.

3. Odkręcamy antenę na zewnątrz. W tym celu musimy odkręcić tą srebrną śrubkę która jest na tym czarnym plastiku (mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi)

3_42.jpg

4_40.jpg

4. Teraz zabieramy się za mocowanie w bagażniku. Odkręcamy jedyną śrubkę jaka tam jest. Może dosyć mocno siedzieć, dlatego warto delikatnie spryskać ją odrdzewiaczem. Wyciągamy za jednym zamachem wężyk odprowadzający wodę. Widać go z lewej strony

5_37.jpg

5. Odpinamy kabel antenowy i (o ile mamy automat) drugi kabel w wtyczką. Wyciągamy starą antenę

6_0_3.jpg

6. Wkładamy nową

7_22.jpg

7. Skręcamy wszystko do kupy. Tym razem zaczynamy od tej śrubki w bagażniku, a następnie zakładamy czarny plastik na zewnątrz i dokręcamy śruba ozdobną. UWAGA z tym plastikiem by za mocno go nie dokręcać. Mój pękł

8_32.jpg

8. Składamy wszystko do kupy i cieszymy się nową zabawką

9_29.jpg

Kilka uwag końcowych:

1. Ogólnie było więcej wyzywania na te plastiki i spinki niż roboty.

2. Wszystko jest do zrobienia pod domem w max 30 min

3. Nową antenę można przesmarować.

Autor: Figur

Źródło: Daewooforum.pl

https://forum.samnaprawiam.com/topic/114-nadwozie-wymiana-anteny-daewoo-lanos-sedan/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania