Skocz do zawartości

[elektryka] Wymiana regulatora napięcia VW 1.6 AEE

Gość prezesik25

Rekomendowane odpowiedzi

Gość prezesik25

Witam!

Nigdzie nie znalazłem żadnej fotorelacji z wymiany regulatora napięcia w felicji więc przy okazji wymiany postanowiłem wrzucić kilak fotek z opisem. Mam nadzieję, że komuś się przydadzą.

1. Zdejmujemy minusową klemę z akumulatora.

2. Zdejmujemy wtyczkę oraz kabel wychodzący z alternatora (na zdjęciu już po zdemontowaniu obudowy)

dsc02487h.th.jpg

3. Odkręcamy górną śrubę trzymającą alternatora i odsuwamy go o 1cm od silnika (pomijając tą czynność nie będzie można zdjąć obudowy, ponieważ blokuje ją filtr oleju)

dsc02486ph.th.jpg

4. Odkręcamy obudowę alternatora.

- odkręcamy trzy śrubki (czerwony)

- jedną dużą nakrętkę odkręciliśmy wcześniej demontując kabel (zielony)

- zwalniamy trzy zatrzaski, które bardzo lubią pękać... (niebieski)

dsc02488jz.th.jpg

5. Teraz mamy jak na dłoni cały regulator ze szczotkami. Odkręcamy dwie śrubki i po prostu ściągamy regulator.

dsc02490s.th.jpg

dsc02484l.th.jpg

Montujemy w odwrotnej kolejności. Przed zamontowaniem należy wszystkie styki przetrzeć delikatnie drobnym papierem ściernym.

Poniżej zdjęcie zużytych oraz nowych szczotek. Sprawne szczotki powinny wystawać na około 1cm z obudowy.

dsc02483d.th.jpg

Powodzenia i pozdrawiam!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania