Gość prezesik25 Opublikowano 28 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Witam! Nigdzie nie znalazłem żadnej fotorelacji z wymiany regulatora napięcia w felicji więc przy okazji wymiany postanowiłem wrzucić kilak fotek z opisem. Mam nadzieję, że komuś się przydadzą. 1. Zdejmujemy minusową klemę z akumulatora. 2. Zdejmujemy wtyczkę oraz kabel wychodzący z alternatora (na zdjęciu już po zdemontowaniu obudowy) 3. Odkręcamy górną śrubę trzymającą alternatora i odsuwamy go o 1cm od silnika (pomijając tą czynność nie będzie można zdjąć obudowy, ponieważ blokuje ją filtr oleju) 4. Odkręcamy obudowę alternatora. - odkręcamy trzy śrubki (czerwony) - jedną dużą nakrętkę odkręciliśmy wcześniej demontując kabel (zielony) - zwalniamy trzy zatrzaski, które bardzo lubią pękać... (niebieski) 5. Teraz mamy jak na dłoni cały regulator ze szczotkami. Odkręcamy dwie śrubki i po prostu ściągamy regulator. Montujemy w odwrotnej kolejności. Przed zamontowaniem należy wszystkie styki przetrzeć delikatnie drobnym papierem ściernym. Poniżej zdjęcie zużytych oraz nowych szczotek. Sprawne szczotki powinny wystawać na około 1cm z obudowy. Powodzenia i pozdrawiam!   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/93-elektryka-wymiana-regulatora-napi%C4%99cia-vw-16-aee/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi