Gość fifek Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Wymiana świec VW POLO 1.4 16V 2003 rok Więc potrzene nam będą narzędzia: - klucz 16 do świec - przedłużka na grzechotkę (pokrętkę) - malutki śrubokręcik - piwko Więc oto tak wygląda nasz silniczek: Najpierw zdejmujemy przewód z boku obudowy wyciągając go z króćca w stronę akumulatora: No i wyjmujemy plastikową pokrywe silnika podnosząc energicznym ruchem z zaczepów (zaczepy oznaczone na zdjeciach, sa takie jak by kołki na które nachodzi gumowa okrągła uszczelka i w taki sposób to siedzi) Pokazuje nam się klawiatura, przewody. Teraz zdejmujemy korek, chwytamy za obudowę i przekręcamy całością w lewo, po czym odkładamy na bok. Kolejną rzeczą jest pootwieranie spinek które trzymaja przewody od fajek świec, podważamy delikatnie śrobokrętem od boku rynienki i do góry je wyciągamy, powinny poschodzić ładnie: Gdy mamy wszystkie klamerki pościągane wyjmujemy fajke świecy, dosyć ciężko schodzą, dlatego musimy dosyć mocno palcami złapać i do góry pociągnąć pewną większą siłą. Uploaded with ImageShack.us i mamy na wierzchu świece, teraz patrzymy czy w gnieździe nie ma brudu itp. Bierzemy kompresor i wydmuchijemy, ja uzyłem sprężonego powietrza do komputerów, przychodzi pora na wykręcenie jej. Zakładamy klucz do świec o rozmiarze 16 i na przedłużke, wkładamy go w gniazdo. I wykręcamy, luzujemy świece i wyjmujemy świecę. Uploaded with ImageShack.us A dlaczego warto zaopatrzyć się w specjalny klucz do świec? Choć by dlatego ze najprostsze klucze mają w sobie gumki które blokują świece i możemy ją bez problemu wyjąć bądź wsadzić w gniazdo. Ja używam kluczy specjalistycznych za które dałem po 30 zł ale często zajmuje się, mechaniką więc dla mnie są one niezbędne, prosty klucz z gumką kosztuje 6 zł, nie polecam kluczy przegubowych i takich po 15 zł z marketu itp.. Montaż w kolejności odwrotnej. Pamiętajmy jeszcze o tym żeby nowe świece delikatnie dokręcić i nie przesadzić.   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/725-silnik-benzynowywymiana-%C5%9Bwiec-vw-polo-skoda-fabia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi