Gość autominus Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Witam, Mam problem z nierówną pracą silnika na biegu jałowym. Wartości sondy lambda wahają się w zakresie 0.1V do 0.35V, wymieniłem sondę na nową i również działa w tym samym zakresie. Sonda jest na 100% sprawna. Tym samym przypuszczam, że pokazuje prawdziwą wartość A/F, a z odczytu wartości wnioskuję, że mam ubogą mieszankę. Mierzyłem również wartość napięcia MAP sensora: Włączony tylko zapłon: 4.81V Włączony silnik (zimny zaraz po odpaleniu): 1.24V - 1.28V Silnik na biegu jałowym (rozgrzany do temperatury roboczej): 1,10V - 1,20V Gdy zwiększę obroty napięcie wzrasta do: 4,8V Wymieniłem, również silnik krokowy na nowy. Przeprowadziłem proces adaptacji, ale nic się nie zmieniło. Cewka zapłonowa, przewody, świece zapłonowe, palec i kopułka aparatu zapłonowego są nowe. Również wężyk MAP sensora, odmy jest nowy. Na wolnych obrotach szarpie i nie wiem co może być przyczyną. Silnik ma bardzo dobre przyśpieszenie. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Samochód: Opel Kadett E, silnik: C16NZ, paliwo: benzyna, skrzynia biegów: automatyczna, gaźnik: mono wtrysk [ Dodano: 2016-04-25, 11:34 ] Udało mi się rozwiązać problem. Okazało się, że był jeden wadliwy przewód od pochłaniacza par paliwa i zasysało nim lewe powietrze.   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/6842-opel-kadett-e-faluj%C4%85ce-obroty-i-uboga-mieszanka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi