Skocz do zawartości

Opel Astra H 1.6 Twinport kontrolka "auto z kluczykiem


Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W w/w aucie mam taki problem, że pali się lampka autko z kluczykiem ale komputer nie pokazuje żadnych błędów. Wymieniałem UPG w tym samochodzie i po odpaleniu pojawiła się ta lampka. Dodam, że przed samym odpaleniem pokręciłem trochę silnikiem bez podpiętej cewki zapłonowej, żeby silnik napompował się olejem trochę. Auto ogólnie jeździ, odpala - na LPG jedynie trochę faluje ale to sądzę kwestia regulacji. Pytanie moje co to może być i jak się pozbyć tej kontrolki? Aha bym zapomniał wydech jest nie szczelny pomiędzy sondami i domyślam się że ma to wpływ na dane jakie komputer uzyskuje z drugiej sondy ale dodam, że przed wymianą UPG ta nieszczelność już była dlatego wychodzę z założenia, że to nie ma w tym przypadku wiele wspólnego.

 

Pytanie drugie zauważyłem, że po zgaszeniu silnika temperatura jaką pokazuje komp pokładowy zawsze jest 73 tzn od razu po zgaszeniu auta a po odpaleniu pokazuje już normalnie - pytanie moje czy ten typ tak ma czy coś jest nie tak?

 

[ Dodano: 2016-03-01, 16:52 ]

Chyba wiem gdzie jest przyczyna. Mam jeden wolny przewód zakończony 3 pinowa wtyczką. Jak narazie nie moge za cholere sobie przypomnieć skąd go odpinałem (z tego co kojarzę, to gdzieś w okolicach rozrządu i kolektora ssącego) dorzucę zdjęcie to może ktoś pomoże mi w zlokalizowaniu miejsca w którym powinien być on podpięty

 

[ Dodano: 2016-03-01, 16:54 ]

Jest to okrągła mała wtyczka z fioletową gumką .... za trochę dodam fotkę

 

[ Dodano: 2016-03-01, 22:00 ]

242by13.jpg[/img]

 

Tutaj zdjęcie tej wtyczki.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie nie ma a przewód idzie z wiązki co leży na listwie wtryskowej w takiej plastykowej obudowie. Mówiąc ściślej to z tej wiązki co idzie w tym plastiku od strony rozrządu wychodzą przewody i idą do takiej kostki pprostokątnej i ten kabel od tej kostki wychodzi. Tą kostkę widać na zdjęciu - ma taką czerwoną nakładkę. Oblookałem wszystko chyba i nigdzie nie widzę wolnego miejsca żeby to wpiąć.

 

[ Dodano: 2016-03-02, 17:11 ]

Dobra wtyczka podpięta. Jej miejsce jest w klapach wirowych tzn w obudowie klap wirowych jest mały czujnik po stronie skrzyni biegów - z kanału w zasadzie nie widoczny z góry jedynie namacalny. Zmyliło mnie to, że przewód wychodził od strony rozrządu a nie od strony koła zamachowego. Tak czy inaczej błąd nadal jest jakiś bo lampka się pali i nie mogę jej kompem usunąć na chwilę gaśnie ale to dosłownie na chwilę w momencie kasowania błędów i za chwilę wraca z powrotem.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania