Skocz do zawartości

Opel Astra H 1.6 Twinport kontrolka "auto z kluczykiem

Gość Arkom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W w/w aucie mam taki problem, że pali się lampka autko z kluczykiem ale komputer nie pokazuje żadnych błędów. Wymieniałem UPG w tym samochodzie i po odpaleniu pojawiła się ta lampka. Dodam, że przed samym odpaleniem pokręciłem trochę silnikiem bez podpiętej cewki zapłonowej, żeby silnik napompował się olejem trochę. Auto ogólnie jeździ, odpala - na LPG jedynie trochę faluje ale to sądzę kwestia regulacji. Pytanie moje co to może być i jak się pozbyć tej kontrolki? Aha bym zapomniał wydech jest nie szczelny pomiędzy sondami i domyślam się że ma to wpływ na dane jakie komputer uzyskuje z drugiej sondy ale dodam, że przed wymianą UPG ta nieszczelność już była dlatego wychodzę z założenia, że to nie ma w tym przypadku wiele wspólnego.

Pytanie drugie zauważyłem, że po zgaszeniu silnika temperatura jaką pokazuje komp pokładowy zawsze jest 73 tzn od razu po zgaszeniu auta a po odpaleniu pokazuje już normalnie - pytanie moje czy ten typ tak ma czy coś jest nie tak?

[ Dodano: 2016-03-01, 16:52 ]

Chyba wiem gdzie jest przyczyna. Mam jeden wolny przewód zakończony 3 pinowa wtyczką. Jak narazie nie moge za cholere sobie przypomnieć skąd go odpinałem (z tego co kojarzę, to gdzieś w okolicach rozrządu i kolektora ssącego) dorzucę zdjęcie to może ktoś pomoże mi w zlokalizowaniu miejsca w którym powinien być on podpięty

[ Dodano: 2016-03-01, 16:54 ]

Jest to okrągła mała wtyczka z fioletową gumką .... za trochę dodam fotkę

[ Dodano: 2016-03-01, 22:00 ]

242by13.jpg[/img]

Tutaj zdjęcie tej wtyczki.

Właśnie nie ma a przewód idzie z wiązki co leży na listwie wtryskowej w takiej plastykowej obudowie. Mówiąc ściślej to z tej wiązki co idzie w tym plastiku od strony rozrządu wychodzą przewody i idą do takiej kostki pprostokątnej i ten kabel od tej kostki wychodzi. Tą kostkę widać na zdjęciu - ma taką czerwoną nakładkę. Oblookałem wszystko chyba i nigdzie nie widzę wolnego miejsca żeby to wpiąć.

[ Dodano: 2016-03-02, 17:11 ]

Dobra wtyczka podpięta. Jej miejsce jest w klapach wirowych tzn w obudowie klap wirowych jest mały czujnik po stronie skrzyni biegów - z kanału w zasadzie nie widoczny z góry jedynie namacalny. Zmyliło mnie to, że przewód wychodził od strony rozrządu a nie od strony koła zamachowego. Tak czy inaczej błąd nadal jest jakiś bo lampka się pali i nie mogę jej kompem usunąć na chwilę gaśnie ale to dosłownie na chwilę w momencie kasowania błędów i za chwilę wraca z powrotem.