Skocz do zawartości

Jaka skrzynia do astry G x16xel?

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie :) jak już się zabiorę za robotę i nasuna mi się jakieś pytania/problemy to będę pisał, ok? :)

[ Dodano: 2015-06-25, 13:28 ]

ArKos, a mógłbyś mi powiedzieć czy głowica od x16xel pasuje do z16xe?

[ Dodano: 2015-06-26, 10:52 ]

Czy ktoś zna odpowiedź na powyższe pytanie? Proszę o pomoc- pilna sprawa.

[ Dodano: 2015-06-26, 11:03 ]

No chyba, że powinienem skierować to pytanie w innym dziale, jeśli tak to proszę admina o taką informację i dokonam zmiany ;)

https://forum.samnaprawiam.com/topic/6449-jaka-skrzynia-do-astry-g-x16xel/page/2/#findComment-35844

• 2 lata później...

Pozwólcie że odkopie trochę temat.

Ostatni popełniłem wymianę silnika Z16XE na X16XEL w Vectrze B, z tą małą różnicą że sterowanie i osprzęt zostało od Z16XE.

Mocowania wszystkie pasują, osprzęt w większości jest kompatybilny (brak kanałów od EGR w głowicy X16XEL), jedyna większa modyfikacja to przerobienie czujnika wału z mocowanego w bloku na mocowany przy kole pasowym (kwestia wymiany wtyczki). Jedyny mankament jaki na razie zauważyłem to prawdopodobnie przesunięcie sygnału na kole pasowym względnie tego co podawał pierścień na wale, skutkuje to zbyt późnym zapłonem a co za tym idzie słabą mocą i ogromnym spalaniem. Puki co przesunąłem szczelinę klina na kole pasowym co znacznie poprawiło osiągi ale muszę to jeszcze dopracować.

https://forum.samnaprawiam.com/topic/6449-jaka-skrzynia-do-astry-g-x16xel/page/2/#findComment-40009