Gość Bartas Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Korzystając z pięknej złotej polskiej jesieni postanowiłem wymontować centralny zamek od drzwi kierowcy, ponieważ nie działa z pilota jeśli chce otworzyć drzwi (słychać tylko cyknięcie), natomiast bez problemu zamyka drzwi. Z kluczyka wszystko działa normalnie. Zaczynamy od zdemontowania tapicerki drzwi, co jest dokładniej pokazane przez tomiego w osobnym temacie, ale pokrótce opisze. 1.Odkręcamy wkręt przy klamce wewnętrznej oraz dwa wkręty znajdujące się pod rączką do zamykania drzwi. 2.Wyjmujemy spinkę plastikową, naciskając ją na środku i pociągając do siebie. 3.Zdejmujemy trójkącik przy lusterku podważając go delikatnie i pociągamy wzdłuż drzwi aż wyskoczy z zaczepu. 4.zdejmujemy konsole sterowania szybami i lusterkami podważając ją w zaznaczonym miejscu, następnie wypinamy przewody elektryczne. 5. Przesuwamy klamkę w stonę zamka wzdłuż drzwi aż wyskoczy z zaczepów.Zdejmujemy cięgno od klamki wewnętrznej- zapomniałem fotki zrobić, ale jest to banalne. 5.Podważamy tapicerkę, najlepiej zaczynając od dolnego roku i wypinamy ze spinek. Spinki są tylko na dole i po bokach tapicerki!!! Nie ciągniemy od góry!!! Jak już wypieliśmy spinki to całą tapicerkę podnosimy do góry i zdejmujemy. Naszym oczom ukazuje się taka oto folia. Zdejmujemy ją i odkładamy na bok Odkręcamy dwie śrubki zaznaczone na zielono, górna jest od osłony plastikowej cięgienka, dolna od prowadnicy szyby (odręcamy ją aby mieć łatwiejszy dostęp do zamka) Zdejmujemy plastikowe osłony, tą dolną odręciliśmy już wczesniej i ją wyjmujemu, tą górną popychamy do góry a następnie trochę kombinująć wycjągamy ją 1.Wypinamy przewody 2.Odkręcamy dwa wkręty, którymi centralny przykręcony jest do zamka. 3. Odginając lekko do tyłu obudową plastikową cantralnego wyciągamy centralny do siebie i w dół, delikatnie z wyczuciem, aby zeskoczył bolec plastikowy przy obudowie z cięgienka od centralnego. Tak wygląda centralka po wyjęciu. Odkręcamy pięć srubek w celu rozebrania zamka. Naszym oczom ukazuje się ten oto widok 1. Jakieś sterowanie centralnym chyba. Obstawiam że to właśnie jest uszkodzone 2. Jakiś bolec który można poruszyć tylko w dół, nie mam pojęcia za co on odpowiada 3.Koło zębate połączone z silniczkiem, pod tym kołem jest sprężyna, która jak mi wypadła to 30 min ją próbowałem włożyć spowrotem i byłem tak zły że aż nie zrobiłem fotki Zaznaczam że w środku nic nie jest uszkodzone ani wyrobione, i po podpięciu do zasilania wszystko tam się kręci i działa, ale silniczek kręci tylko w jedną stronę a w drugą już nie. Nie wiem jak powinien się kręcić ale podejrzewam że otwarcie jest w jedną stroną,natomiast zamknięcie w drugą. I to może być powód czemu nie działą otwieranie. Ale to tylko moja przypuszczenia. Przesmarowałem dodatkowo środek, złożyłem i dalej zamykać- zamyka ale nie otwiera. Pozostaje chyba tylko kupno nowej centralki. Autor: Seth Źródło: http://www.accordklubpolska.pl   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/638-nadwoziecentralny-zamek-drzwi-kierowcy-demonta%C5%BC-accord/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi