Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość AgniesKuna
Gaz niszczy silnik

W przypadku Qashqai`a - w grę wchodzi IV generacja lub lepsza - montaż II generacji w takim aucie to proszenie się o problemy... aczkolwiek i tak pewnie znalazł by się niejeden Mietek gaziasz który by się tego podjął.

Ewentualnie jeśli ktoś "żeni" się z autem i planuje duuużo jeździć to może zainwestować trochę więcej w instalację LiquidSI - od niedawna montowana również w Polsce :) instalacja nie posiada takich elementów jak parownik, a gaz do wtryskwiaczy podawany jest w formie ciekłej :)

Wyniki pokazały spalania LPG na poziomie nie przekraczającym 0,5L w stosunku do PB - przy tym samym stylu jazdy, a sam silnik był w stanie rozwinąć większy moment obrotowy niż na PB :)

Z innych zalet to:

- jest bezobsługowa (brak filtrów, reduktora, itp), a co za tym idzie nie generuje kosztów serwisu podczas eksploatacji,

- nie ingeruje w układ chłodzenia auta, - bo nie ma parownika

- nie jest wrażliwa na czynniki zewnętrzne tj.: wilgotność, temperatura, ciśnienie.

Z wad - wciąż pozostaje Cena na poziomie ok 6000zł :(

Dziękuję za bardzo wyczerpującą wypowiedź. Rozumiem ta instalacja LiquidSI jest zupełnie inna od zwykłych. Tylko nie rozumiem do końca na jakiej zasadzie działa. Bo z tego co widziałam zdjęcia to na wszystkich było widać listwy które doprowadzały gaz. A takie podłączenie bezpośrednie jest dość ciekawe. Bo z tego co rozumiem to nie osłabia samej konstrukcji, przez zbędną ingerencję. Co może wydłużyć jej żywotność. 6 000 to nie jest bardzo dużo więc będę musiała jeszcze to rozważyć. Skoro to i tak ma dobrze działać to musi być kosztowne. Nie to że wychodzę z założenia dobre drogie :ass: tanie złe. Ale technologia jest w cenie i nie warto się oszukiwać. Więc cena za bardzo mnie nie szokuję.

Znalazłam to http://www.vialle.com.pl/index.php?str=2 .

VIALLE LiquidSI w porównaniu do instalacji sekwencynego wtrysku gazu w fazie lotnej:

- nie traci mocy (a w niektórych momentach obrotowych nawet zyskuje),

- nie wymaga stosowania urządzeń lubryfikujących do aut które mogą mieć problemy z wypalaniem gniazd zaworowych (które i tak nie dają pewności bezpieczeństwa),

- jest bezobsługowa (brak filtrów, reduktora, itp), a co za tym idzie nie generuje kosztów serwisu podczas eksploatacji,

- nie ingeruje w układ chłodzenia auta (brak reduktora),

- nie jest wrażliwa na czynniki zewnętrzne tj.: wilgotność, temperatura, ciśnienie.

Cena wydaje mi się adekwatna do tego co proponuje ta instalacja.

Więc zgrozy nie ma.

[ Dodano: 2015-03-22, 20:13 ]

Ale niestety do mojego samochodu się nie nadaję :)

Przynajmniej tak mi powiedziano xD

[ Dodano: 2015-03-25, 15:59 ]

Dzięki za pomoc, dzięki wam zamontuje gaz w swoim samochodzie.

[ Dodano: 2015-04-01, 11:14 ]

Dzięki za pomoc i udzielanie się w temacie. Zainstalowałam :!: brc 24, jeździ mi się dobrze. A może nawet lepiej bo trochę mniej płacę. Nadal mam mały dołek po montażu w kasie fiskalnej. Może po jakimś czasie to się zmieni i będzie troszkę odwrotnie.

Mam nadzieję, że wam się spodoba to jak ona wygląda.

8r1Miv.jpg

QnbA8Q.jpg

I4Tfl4.jpg

d6UdR5.jpg

Dajcie noty jak wam się podoba. :arrow:

To gazownik z energy gaz Polska dostanie po pupie jak coś będzie źle.

https://forum.samnaprawiam.com/topic/6335-jak-silnik-znosi-instalacj%C4%99-gazowe/page/2/#findComment-35376