Skocz do zawartości

Renault Laguna I - zawieszanie się obrotów

Gość baadamczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość baadamczyk

Przede wszystkim chciałbym się z Wami przywitać serdecznie jako, że to mój pierwszy post na tym forum (mam nadzieję, że mimo tego nie pozostanie on bez odpowiedzi).

Mój problem dotyczy zawieszających się obrotów. Wygląda to tak, że po rozpędzeniu się do pewnej prędkości, po wciśnięciu sprzęgła (niezależnie od zmiany biegu, czy nie) obroty nie spadają (jakie się mu poda takie trzyma, przegazówki nie pomagają a tylko je podwyższają). Pomaga jedynie zbicie ich hamując silnikiem, a wówczas wzrastają samoczynnie do ok. 2000 i po kilku sekundach spadają do ok. 1000 (dalej za wysoko).

Problem pojawia się również podczas jazdy ze stałą prędkością. Auto potrafi jechać normalnie, żeby po chwili lekko szarpnąć i zawiesić (efekt tempomatu). Zaobserwowałem też, że w takich momentach wskaźnik spalania chwilowego nie pokazuje przy puszczonym pedale gazu 0L/100, a powiedzmy 3,6-5L/100.

Dodam, że to wszystko ma charakter losowy, chociaż z czasem występuje coraz częściej. Przez kilkanaście minut jazdy potrafi być normalnie, by potem (z reguły, kiedy silnik już się zagrzeje) wariować. Nie ma znaczenia, czy auto działa na benzynie, czy na LPG.

Wymieniany i czyszczony z nagaru był silniczek krokowy (testowane na 3 różnych sztukach), potencjometr przepustnicy i obudowa filtra powietrza, na której udało mi się stwierdzić nieszczelność. Problem jednak nie ustępuje.

Sprawdzałem także linkę gazu. Przepustnica najwyraźniej się nie blokuje (zwróćcie jednak uwagę na kąt otwarcia potencjometru przepustnicy, może zauważycie coś, czego ja nie byłem w stanie).

Auto było także podłączane pod komputer w celu sprawdzenia błędów - czysto.

Proszę Was bardzo o pomoc bo zaczynają mi się już kończyć zarówno pomysły jak i cierpliwość.

W załączniku dodaję też plik excela z zapisem parametrów z testu dynamicznego, wykonanego programem DDT2000.

http://speedy.sh/x3Jc8/Test-dynamiczny.xls