Gość Bartas Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Wymiana uszczelek napinacza łańcucha rozrządu V6 Audi A6 C5 Cel: Na początek demontaż osłon i puchy filtru powietrza, 3 kostki i jedna śruba po lewej stronie filtra na górze, rurę karbowaną powietrzną lepiej ściągnąć razem z filtrem co bym więcej miejsca było. Pozbywamy się śruby od mocowana bagnetu, bardzo ułatwia to wyciągniecie dekla. Odkręcamy 8 śrub dekla i jedna mocująca przewód paliwowy, mocowanie potem przekręcamy do góry i też już nie przeszkadza. Odkręcamy 4 śruby mocujące napinacz. Napinacz trzeba podnieść ok 3 mm przy wyjmowaniu uszczelki płaskiej(blaszki) gdyż z głowicy wychodzą koronki przy gniazdach śrub. Uszczelkę gumową można wypchnąć od środka drutem w kształcie L, tu jej kawałek widać. Jest ok 2 cm od góry. Ja wkładałem najpierw tą płaską uszczelkę dokładnie w takie sam sposób jak wyjmowałem, od strony kolektora ssącego udało się ją wsunąć powoli podnosząc napinacz.. Gumową od tyłu można wepchnąć jak ktoś ma zwinne paluszki. Potem skręcamy wszystko w odwrotną stronę, tylko trzeba pamiętać by uszczelka pod napinacz i sam napinacz wszedł w te tulejki przy śrubach wystające z głowiny. Następnie uszczelki dekla i przykręcamy dekiel. Potem śruba mocująca bagnet, filtr powietrza czujniki i gotowe. U mnie zeszło się ok 3-4h. Autor: Toperz Źródło: http://www.a6klub.pl   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi