Skocz do zawartości

[silnik benzyna]Wymiana uszczelek napinacza łańcucha rozrząd

Rekomendowane odpowiedzi

Wymiana uszczelek napinacza łańcucha rozrządu V6 Audi A6 C5

Cel:

01_170.jpg

Na początek demontaż osłon i puchy filtru powietrza, 3 kostki i jedna śruba po lewej stronie filtra na górze, rurę karbowaną powietrzną lepiej ściągnąć razem z filtrem co bym więcej miejsca było.

02_171.jpg

Pozbywamy się śruby od mocowana bagnetu, bardzo ułatwia to wyciągniecie dekla.

03_178.jpg

Odkręcamy 8 śrub dekla i jedna mocująca przewód paliwowy, mocowanie potem przekręcamy do góry i też już nie przeszkadza.

04_160.jpg

Odkręcamy 4 śruby mocujące napinacz.

05_151.jpg

Napinacz trzeba podnieść ok 3 mm przy wyjmowaniu uszczelki płaskiej(blaszki) gdyż z głowicy wychodzą koronki przy gniazdach śrub. Uszczelkę gumową można wypchnąć od środka drutem w kształcie L, tu jej kawałek widać. Jest ok 2 cm od góry.

06_138.jpg

Ja wkładałem najpierw tą płaską uszczelkę dokładnie w takie sam sposób jak wyjmowałem, od strony kolektora ssącego udało się ją wsunąć powoli podnosząc napinacz.. Gumową od tyłu można wepchnąć jak ktoś ma zwinne paluszki. Potem skręcamy wszystko w odwrotną stronę, tylko trzeba pamiętać by uszczelka pod napinacz i sam napinacz wszedł w te tulejki przy śrubach wystające z głowiny. Następnie uszczelki dekla i przykręcamy dekiel. Potem śruba mocująca bagnet, filtr powietrza czujniki i gotowe. U mnie zeszło się ok 3-4h.

Autor: Toperz

Źródło: http://www.a6klub.pl

https://forum.samnaprawiam.com/topic/589-silnik-benzynawymiana-uszczelek-napinacza-%C5%82a%C5%84cucha-rozrz%C4%85d/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania