Gość Bartas Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Postanowiłem założyć w mojej Cordobie 99 z silnikiem 1.6 ALM klimatyzację Potrzebne materiały to: * sprężarka * łapa (z dodatkowym miejscem na sprężarkę) * alternator 90A * pudło nagrzewnicy z parownikiem * chłodnica klimatyzacji * przewody połączeniowe * filtr – odwadniacz * czujnik ciśnienia Bardzo pracochłonna jest wymiana pudła nagrzewnicy. Trzeba wyjąć całą deskę rozdzielczą. Potem wycinamy otwór na we/wy przewodów parownika, a poniżej na odpływ skroplonej wody. Potem zakładamy pudło nagrzewnicy i deskę rozdzielczą. Montujemy zawór przejściowy. I odpływ skroplin. Przechodzimy do montażu w silniku * odłączamy akumulator * odłączamy alternator * odłączamy pompę wspomagania i łapę * zamieniamy łapę (potrzebne są dłuższe śruby) * zakładamy sprężarkę * zakłady pompę wspomagania obracając ja nieco i dostosowując przewody * zakłady alternator Montujemy odwadniacz w miejscu pochłaniacza oparów benzyny a pochłaniacz przenosimy obok na nadkole. Łączymy przewody ciśnieniowe klimy nie zapominając o uszczelkach i mocnym skręceniu. Podłączamy cyrkulację wewnętrzną. Takie niepozorne 2 przyciski a cieszą. Teraz pozostaje wizyta w warsztacie gdzie maja takie urządzenie. Układ trzeba sprawdzić na szczelność: * odessać i opróżnić * zalać olejem PAG (u mnie 80g bo układ był używany) * napełnić gazem ok 750 g Potem możemy odpalić kontrolnie klimę włączając wiatrak (zworka we wtyczce czujnika temp.chłodnicy i zasilić +12 sprzęgło sprężarki). Ruszyła!!! CHŁODZI!!! Na razie sterowanie zrobiłem na 2 przekaźnikach - 1 włącza wentylator na stałe a 2 włącza agregat. Włącznik AC jest połączony w szereg z czujnikiem ciśnienia który jest zwarty jeśli układ jest napełniony. Jeśli gaz by uciekł klima sie nie załączy. Montaż takiej instalacji jest możliwy w bliźniaczych silnikach 1,4 1,8 do których pasuje łapa. Układ testuje z wentylatorem który był w aucie od nowości. Przygotowany mam podwójny. Alternator został wymieniony na 90 amperowy. Autor: Tracer Źródło: http://klubseata.pl   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi