Gość automux Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Cieknie olej po bloku lub do gniazd świec to problemem może być uszczelka pokrywy zaworów. 1. Odkręcamy 2 śrubki na imbus aby zdjąć osłonę przewodów zapłonowych: 2. Następnie odkręcamy zaznaczone śruby pokrywy zaworów i filtr odmy silnika: Filtr odmy zalałem w środku sprayem do czyszczenia przepustnic i ładnie siateczkę wymyło: 3. Uszczelka jest osadzona w rowku pokrywy więc ją usuwamy. 4. U mnie było pełno oleju w gniazdach świec więc wybrałem go strzykawką i wydmuchałem po czym odkręciłem świece zapłonowe. 5. Uszczelka po wyjęciu wygląda tak Następnie czyścimy z oleju i resztek silikonu oraz odtłuszczamy miejsce przylegania do głowicy silnika i wkładamy nową uszczelkę w pokrywę. 6. Świece po wymontowaniu wyglądały tak (oczywiście wytarłem je z oleju), elektrody ładnie opalone więc powędrowały te same do silnika. 7. Przy okazji sprawdziłem ciśnienie w cylindrach i wyszło 13 i 14 bar : następne pomiary robiłem przy założonej pokrywie bo strasznie chlapało podczas kręcenia rozrusznikiem: 8. Smarujemy silikonem temperaturowym i zakładamy pokrywę z nową uszczelką i skręcamy wszystko w odwrotnej kolejności dokręcając pokrywę od środka do zewnątrz, wkręcamy świece, przewody zapłonowe i odmy. 9. Zakładamy osłonę przewodów zapłonowych i odpalamy auto. Miłej pracy Wszystkie zdjęcia i tekst są mojego autorstwa. automux   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/5309-wymiana-uszczelki-pokrywy-zawor%C3%B3w-vectra-b-x20xev/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi