Gość Bartas Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 1. Demontujemy cały aparat zapłonowy. Objawem przecieku są mokre od oleju wtyczki i elementu pod aparatem zapłonowym - ma on swój odpływ dokładnie nad jedna z szarych wtyczek. Przy mocnym uszkodzeniu uszczelniacza (tak jak było u mnie, brak kawałka wargi uszczelniającej) brudna od oleju jest obudowa sprzęgła (zaznaczona na niebiesko). O obecności oleju w kopułce świadczy mokra śruba mocująca kopułkę zaznaczona na czerwono. 2. Zdemontowany aparat. Po grubszym rozebraniu aparatu jak w poradniku w/w wyciągamy bebechy z wnętrza. Sprowadza sie to do odkręcenia 5 śrub na wkrętak krzyżowy (lub 7-dmiu jeżeli komuś przeszkadzają przewody) zaznaczonych na zielono. Kolejność odkręcania: * 1. Mocowanie modułu zapłonowego (jasnoniebieskie) * 2. Mocowanie płytki z wirnikiem (zielone) * 3. Ewentualnie odkręcenie styków (czerwone) Warto wyjąc uszczelkę i wyczyścić ja z brudu i oleju oraz jej gniazdo. 3. Wybijanie uszczelniacza. UWAGA!!! Przed wybiciem starego uszczelniacza należy zaopatrzyć sie w nowy. Wymiary oryginalnego: * średnica wewnętrzna = 12,1mm * średnica zewnętrzna = 23mm (22mm wpadł mi z luzem a tak być nie może, zewnętrzna częścią musi wejść na wcisk) * szerokość (grubość) = 6mm * średnica walka aparatu = 12,5mm Oczywiście ja nie dostałem takiego nietypowego więc kupiłem w kulce uszczelniacz typowy 12/24/6 i zeszlifowałem jego zewnętrzna gumę (prawie do metalu). Uszczelniacz zaznaczony kolorem niebieskim. Aby go wyjąc polecam od drugiej strony niż na zdjęciu w punktach oznaczonych na zielono włożyć cienki pręt (albo wiertełko fi=2mm) i wybić go od tylu. Można również go zniszczyć totalnie wbijając dookoła cienki wkrętak plaski i przekręcając go. Pierścień podda sie i wgniecie do wewnątrz przez co zmniejszy średnicę i wypadnie. 4. Faza oględzin i czyszczenia. Oglądamy elementy. Miejsce zaznaczone zielona strzałką jest wybłyszczone. Czyścimy je oraz wszystkie inne elementy. Opis zdjęcia: 1 - moduł zapłonowy (nie czyścić acetonem i innymi rozpuszczalnikami, chronić naklejkę i napisy, oczyścić styki języczki) 2 - paluch zapłonowy (oczyścić i odtłuścić styk środkowy i styk zewnętrzny palucha, można użyć papieru ściernego delikatnego) 3 - łącznik aparatu z silnikiem (oczyścić i posmarować przylgnie smarem np. do łożysk tocznych) 4 - podkładki przychodzące pod element 3 (oczyścić i nałożyć warstewkę smaru, pomiędzy każda podkładkę) 5 - przewody łączące (oczyścić styki) 6 - stary uszczelniacz (spisać numery, u mnie był 12.1 NOR BH3888E, zwinięty bo nie wiedziałem ze są z tylu otwory do wypychania) 7 - wałek aparatu z elementami osadzonymi na stale 8 - osłona wewnętrzna aparatu 9 - płytka aluminiowa, można zdemontować odkręcając 3 wkręty od strony "skrzydełek" i wyciskając łożysko aparatu 5. Wbijanie nowego uszczelniacza. Polecam włożyć nowy uszczelniacz do lodówki na jakiś czas aby sie schłodził i zmniejszył swój wymiar. W tym czasie można wszystko wyczyścić i dokładnie oczyścić gniazdo dla nowego uszczelniacza. Przystępujemy do wbijania. Nowy uszczelniacz osądzić ręcznie i równo w gnieździe. Dobijać młotkiem poprzez rurkę w miarę równo aby wchodził. Możliwe korekty niewielkie. Po wbiciu uszczelniacz powinien "schować" sie cala grubością w gnieździe. 6. No i składanie wszystkiego z powrotem. Posmarować wałek aparatu zapłonowego cienka warstewka smaru i wszystko zmontować. Wszystkie wkręty tez warto maznąć smarem na przyszłość. Pamiętaj aby dobrze założyć łącznik z silnikiem. Zawsze przy wymianie łożyska aparatu wymieniaj uszczelniacz i odwrotnie. Sypnie sie i tak i tak. Dane elementów wymienionych: * Łożysko aparatu zapłonowego - wymiary: 12,5/28/8mm * Nachi 6001/01ZZ (oryginał) * Nachi 6001/012-2NSL (zamiennik z Kulka) Uszczelniacz – wymiary oryginalnego: * średnica wewnętrzna = 12,1mm * średnica zewnętrzna = 23mm (22mm wpadł mi z luzem a tak być nie może, zewnętrzna częścią musi wejść na wcisk) * szerokość (grubość) = 6mm Autor: dagg3r Źródło: http://fotoporadnik.prv.pl   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi