Skocz do zawartości

Wyrzucanie płynu przez korek zbiorniczka.

Gość Mirosław RIM

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mirosław RIM

W ramach akcji serwisowej, wymieniono czujnik temperatury cieczy. Po jakimś czasie około 2 tygodni stwierdziłem brak płynu w zbiorniczku wyrównawczym - dolałem około 1L. Podczas jazdy nie było sygnalizacji przegrzania silnika ani innych objawów. Obserwowałem sytuację i stwierdziłem, że do wycieku dochodzi przez korek zbiorniczka prawdopodobnie podczas jazdy na autostradzie po przekroczeniu prędkości około 120km/h i obrotów silnika powyżej jakieś 3500. Pojechałem z tym do serwisu zwracając uwagę, że to zdarzenie miało miejsce po wymianie czujnika temp. cieczy. Doradca serwisowy poinformował mnie, że dokonano odpowietrzenia i będzie dobrze, jakiś czas było OK, jednak sytuacja powtórzyła się kilkakrotnie. Nadmieniam, że wcześniej przed wymianą czujnika temp. była ingerencja w układ chłodzenia w związku z montażem LPG - jednak po zamontowaniu LPG przejechałem głównie autostradami około 3kkm i nic się nie działo - dopiero po wymianie czujnika temp zaczęły się wyrzutki płynu. Wymieniłem korek zbiorniczka- nic nie pomogło. Nie mogę znaleźć przyczyny usterki.

Gość Mirosław RIM

To nie jest takie proste - układ jest szczelny i odpowietrzony i tu jest problem. !!!!!!

Gość maniek02
układ jest szczelny i odpowietrzony

Pewny jesteś na 100% ze jest odpowietrzony ???

na postoju, odpal auto, włącz ogrzewanie na max, i czekaj aż załącza się wiatraki od chłodnicy... zgaś auto... poczekaj niech przestygnie i wtedy sprawdź stan płynu chłodniczego, mi to wygada na zapowietrzony układ... ;)

[ Dodano: 2013-05-30, 18:29 ]

A może sam korek jest trefny, i pod wpływem ciśnienia w układzie przepuszcza i wywala nim płyn ???

Gość szymon 1587cm3
układ jest szczelny i odpowietrzony i tu jest problem. !!!

Najpierw wywala plyn, czy najpierw sie wentylator włacza?

A może sam korek jest trefny

Węże na cieplym silniku powinny byc lekko twarde, dające sie ścisnąć reką. To oznacza ze w ukladzie jest prawidlowe cisnienie - jakie są?

Gość Mirosław RIM

Też podejrzewam, że jest to zapowietrzenie ale poziom płynu stały. Usterka ma taki przebieg- płyn podnosi się od dołu czyli od dolnego przewodu który łączy się z główną magistralą cieszy a nie od górnego przewodu przelewowego chłodnicy. Ta wyrzutka ma miejsce tylko podczas jazdy poza miejskiej ale zdarza się że przyjeżdżam po autostradzie kilkaset km i jest ok. Korek wymieniłem - bez efektu. Odpowietrzenie przeprowadziłem na zasadzie podgrzewania na wysokich obrotach do włączenia wentylatora-wyłączenie silnika, odkręcenie korka wypuszczenie powietrza i tak parę razy. Chyba że jest inny sposób, bo w tym układzie brak odpowietrzników. Podejrzewam też termostat, który może w jakiś sposób w okresowo blokuje przepływ cieczy, zawiesza się lub coś podobnego.