Gość grom546 Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Witam. Jestem po wymianie. Robiłem to na lewarku bo nie mam kanału. Najpierw zlałem olej. Samochód opuściłem, poruszałem lewarkiem zmiany biegów. Potem samochód do góry i leje olej przez strzykawkę (podlewarowany od strony wlewu). Weszło 1700ml, wiem że powinno 1900 no ale może coś zostało w środku. Przy 1700 zaczął wyciekać więc jeszcze trochę wcisnąłem i zakręciłem śrubę. Opuściłem samochód, jakoś wcisnąłem się pod niego i odkręciłem śrubę, leciało z wlewu. Więc oleju nie za mało. Pytanie tylko czy nie za dużo. Może powinienem odkręcić wlew i poczekać aż przestanie z niego w ogóle lecieć ? Czy skrzynia ma jakiś "zaworek" i wypluje nadmiar? Po wymianie zauważyłem ciekawą rzecz. Wcześniej jak miałem skręcone na maxa koła i samochód powoli jechał to słychać było buczenie (znikało po wciśnięciu sprzęgła). Dźwięk takie że myślałem że ma to coś wspólnego ze wspomaganiem. Ale po wymianie oleju (dolałem też preparat bilstein - który już mi się sprawdził) ucichło. Olej był bardzo czarny.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szymon 1587cm3 Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Ma sie rozumiec ze reczna skrzynia? Korek to tylko orientacyjny poziom oleju, a to co podaje producent to odnosi sie do suchej skrzyni a jak wiadomo wszystko nie zleci. Jesli sie zaczelo przelewac i dolales jeszcze 150ml to nic sie nie stanie, moze tak zostac. Zadnego otworu nadmiarowego nie ma, jedynie odpowietrznik u góry, ale nim nie wyrzuci oleju.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grom546 Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Jak najbardziej manualna. Przepraszam że nie napisałem. Dzięki za odpowiedź   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi