Gość grom546 Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Witam, Mam pytanie odnośnie podłączenia wentylatora chłodnicy pod aku w celu sprawdzenia czy kręci. Jak odepnę wtyczkę wentylatora od sterownika do mam dwa gniazda. M+ i M- , rozumiem że mam tylko połączyć kabelkiem "+" z "+" z akumulatora a "-" z "-" , czy zrobić to poprzez jakiś bezpiecznik ?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szymon 1587cm3 Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 na to wyglada ze tak, M to oznaczenie silnika. Bezpiecznik nie jest potrzebny jesli chcesz tylko sprawdzic, ale styki moga zaiskrzyc bo taki silnik potrzebuje troche pradu, wiec uzyj troche grubszych przewodów   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grom546 Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Ok. A czy ma znaczenie to czy przewód składa się z jednego dużego miedzianego druta w środku czy z dużej ilości cienkich drucików (chodzi mi o to że mam dwa rodzaje o innym przekroju) ? Na logikę to nie ale wole się upewnić.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wasyl Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Na logikę to nie ale wole się upewnić. może być YDY do sprawdzenia   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grom546 Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Powiedzcie mi panowie, będę chciał jeszcze sprawdzić czujnik temperatury przy chłodnicy. Powiedzieli mi żebym go zmostkował / zmasował wejścia wtyczki na odpalonym silniku. Nie do końca jestem w stanie znaleźć informację jak to zrobić. Mam odpiąć wtyczkę od czujnika (2 pinowy) i wtedy dwa otwory wtyczki połączyć ze sobą kablem? Załóżmy jak wentylator wtedy ruszy to jaka będzie diagnoza, uwalony czujnik ?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wasyl Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Mam odpiąć wtyczkę od czujnika i wtedy dwa otwory wtyczki połączyć ze sobą kablem? Załóżmy jak wentylator wtedy ruszy to jaka będzie diagnoza, uwalony czujnik ? To będziesz wiedział, że jeżeli Ci się nie załącza wiatrak przy podpiętej wtyczce, to czujnik jest walnięty. Ale przy obecnych temperaturach wiatrak wcale się nie musi załączać. Nie próbujesz dmuchać na zimne?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grom546 Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Sam nie wiem ale VAG pokazuje na jałowym jak trochę postoi 111 C i wiatrak się nie załącza. Jeszcze sprawdzę czy termostat za późno się nie otwiera zanim zacznę drucić, dzięki za pomoc, rozumiem że wszytko co wyżej napisałem jest ok bo nie zostałem poprawiony.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wasyl Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 rozumiem że wszytko co wyżej napisałem jest ok bo nie zostałem poprawiony. Nie, bo w podany sposób nie sprawdzasz czujnika, tylko obwód elektryczny do którego jest podłączony.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grom546 Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 fakt, ale w ten sposób pośrednio chyba też czujnik , skoro mówisz że jeżeli przy zmostkowanej wtyczce ruszy wentylator to czujnik jest popsuty   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wasyl Opublikowano 31 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 jeżeli przy zmostkowanej wtyczce ruszy wentylator to czujnik jest popsuty Jeżeli temperatura jego załączania jest przekroczona a czujnik go nie załącza, to tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi