Skocz do zawartości

Jak sprawdzić moduł zapłonowy silnik z14xe?

Gość luciusz

Rekomendowane odpowiedzi

Jak można sprawdzic czy nie ma przebicia w module zapłonowym Astra G z14xe. Auto przy ruszaniu dławi sie przez 2 sek potem ok. Na LPg strzela.

Czy wystarczy w ciemności poobserwować? wyjąłem moduł niby końcówki trochę na biało są ośniedziałe, ale to chyba normalne. Biały nalot jest od środka "przewodu" i minimalna ilość prawie (niewidoczny) z 2 cm powyżej styku ze świecą. Sam nie wiem czy to jest to. Czy można podpiąć pod jakiś czytnik, miernik itp?

niby końcówki trochę na biało są ośniedziałe,

To przedłużki z innego silnika i są jasne ale przebicia wyglądają tak :

Zrobiłem fotki siwych bo czarnych już nie znalazłem

e335694a7c7e43b5med.jpg

7f0cf876f285761bmed.jpg

Na czarnych przedłużkach przebicie wychodzi na biało.

Cholera nie miałem jak zrobić zdjęć. Te obrączki to oplatają cały przewodzik? Tak mi się zdaje. U mnie ten biały nalot to bardzo słaby, taki jakby talkiem albo mąką ktoś sypnął, schodzi po starciu palcem. W miejscu styku ze świecami +/- 2 cm w górę. Po środku nic, czarne. Czyli ma sie rozumieć że jak jest przebicie to szlag trafia izolacje i pali plastik? Jutro zrobię rysuneczek i wkleję jakoś. Dzięki za fatygę i zrobienie zdjęć ;-). Muszę jeszcze poczytać o budowie tego modułu. To są cztery oddzielne cewki połączone jednym ze źródłem prądu czy jak?

[ Dodano: 2012-08-09, 23:06 ]

Byłem właśnie na świeżym powietrzu z moim autem :-o . Może nie było ciemno jak w d...... u murzyna i nie miałem ze sobą spryskiwacza z woda,ale ściągnąłem pokrywę silnika i loknąłem na moduł. Ja tam żadnych iskierek nie widzę. A może by na mokro go jeszcze potraktować. Chodż logicznie myśląc przedłużki idą w dól i są niewidoczne. Widać tylko wierzch modułu. Czy przy silnym przebiciu byłoby widać iskry z dołu? A te pierścionki to tylko nalot czy plastik wypalony ma być?

To jest nalot nie wypala dziur a przedłużki masz schowane więc nie ma co u ciebie pryskać wodą. podmień ze szrotu na próbę.

Też tak mi sie wydaje i zamierzam podmienic na próbę z innego samochodu. U mie to białe tylko w miejscu zetknięcia ze świecą jest. Ale to chyba normalne, tak mi sie zdaje. Cały problem w tym, że auto strzela na LPg a benzyna Ok. Każdy mówi co innego. Że na benzynie bedzie dobrze a na gazie to już nie, I co mam zrobić? Jak na benzynie wszytsko śmiga a LPg wali jak z moździerza?

A nie lepiej wykręcić świece, wsadzić je w moduł, odciąć paliwo i jeden kręci rozrusznikiem, a drugi patrzy na ew. przebicia?

A nie lepiej wykręcić świece, wsadzić je w moduł, odciąć paliwo i jeden kręci rozrusznikiem, a drugi patrzy na ew. przebicia?

Bardzo dobry pomysł ;-)

No tak, ale czy wtedy tego co trzyma nie pie....... prądem o dużym natężeniu jak jest przebicie. Tez o tym myślałem, ale co z silnikiem wtedy. Rozrusznik go kreci a cylindry zalewane są wtedy paliwem chyba. Ja te iskry to gdzei maja niby sie pojawić. Na połączeniu przedłużki i świecy? Chyba nie, raczej na przedłużce.

[ Dodano: 2012-08-10, 13:26 ]

A g....... tam są dwie wiązki od modułu. Jedna jest na kostce, drugą taką na 5 cm długości się przykreca razem z modułem do silnika. Nie da chyba rady takiej próby dokonać.

No tak, ale czy wtedy tego co trzyma nie pie....... prądem o dużym natężeniu jak jest przebicie.

Nie, bo moduł z wciśniętymi świecami będzie leżał na silniku, a on będzie tylko patrzył

Tez o tym myślałem, ale co z silnikiem wtedy.

No nijak nie odpali...

Rozrusznik go kreci a cylindry zalewane są wtedy paliwem chyba.

Jak odepniesz pompę paliwa, to nie zaleje silnika

A g....... tam są dwie wiązki od modułu. Jedna jest na kostce, drugą taką na 5 cm długości się przykreca razem z modułem do silnika. Nie da chyba rady takiej próby dokonać.

Wyciągasz moduł, przekręcasz go o 45 stopni fajkami do siebie, kładziesz tam gdzie leżał, masujesz końcówki świec i wsio

Pompy odciąc niestety nie umiem, a u mnie biały nalot taki schodzacy po wytarciu palcem to sie znajduj tylko w miejscu styku ze swiecą, szczególnie "od środka" i jest go mało o wiele mniej niż na zdjeciach. Czy tak ma być?

[ Dodano: 2012-08-10, 14:13 ]

"A te iskry to gdzie maja niby sie pojawić. Na połączeniu przedłużki i świecy? Chyba nie, raczej na przedłużce"

Czy możnaby jeszcze dostać odpowiedx na to pytanie? ;-)