Skocz do zawartości

Jakich świec nie można stosować do LPG?

Gość luciusz

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj byłem zmienić świece w zakładzie zakładającym LPG polecono mi i założono Bosh Super Plus. Pojechałem dziś do gazownika który mi regulował instalacje i w wielkim poruszeniu powiedział mi że to jest gówno (nie będę pisał słów jakich użył), kategorycznie nie można stosować do gazu a on z nimi miał tylko problemy. Sam nie wiem co robić. Poprzednio miałem NGK powiedzieli, że złe i zmienili na BOSH a teraz odwrotnie. Pomóżcie bo już mnie szlag trafia!!!!!! Każdy mówi co innego nie wiem sam co o tym myślec. A świece 80 zł kosztowały z wymianą i co mam je wyrzucić? .........MAĆ!! :evil:

Jeżeli na gazie chodzi kiepsko to w nocy podnieś maskę i zobacz czy iskry po przewodach WN nie błądzą zawsze możesz spryskać mgiełkę wodą n nie i obserwować. A ja mam NGK i takie zakładam, ale na BOSH-u też widuje auta i śmigają więc jak się uda. Do instalacji I i II generacji proponuje troszkę zmniejszyć odstęp na elektrodach.

Czy symbol świec, Bosh Super Plus, o których piszesz jest w wykazie Astry G z Twoim silnikiem?

Jeżeli tak to nic nie kombinuj, świece zakłada się według specyfikacji producenta.

Ja mam sekwencje. Dzisiaj rozmawiałem z człowiekiem który pracował w warsztacie ją zakładającym (było to 8 lat temu i taka mam instalacje) i mówił wiele ciekawych rzeczy min. o module zapłonowym. Kiedyś to zrobię na razie powiedział że można na BOSHu ale najlepiej NGK i to jednoelektrodowe jak już silnik starszy. Co prawda na sekwencji (nowej) mogą być inne ale najprościej i najpewniej jednoelektrodówki jakiekolwiek, nawet ISKRY.

Do silników 16v stosuje się świece 2-elektordowe

Do silników 8v stosuje się 1-elektordowe.

Mając kadetta kombinowałem ze świecami i stanęło na tym co zaleca producent, żadne wynalazki do LPG czy "poprawiające moc" nie zdały egzaminu.

GrzECHO, ma racje

do 8v jedno, kupiłem ngk 2 elektrody i nie chciał latać, a wstawiłem polskie iskry i śmigał

do aut 16v proponuję założyć dwu lub trzyelektrodowe a firma każda byle nie krzok.

Ja dziś właśnie wymieniłem świece na nowe, bo od 2 tygodni na lpg rzucało silnikiem, a na Pb było spokojnie. Świece NGK 3 elektrodowe zgodnie z katalogiem ngk.

Koszt zakupu, to 22zł za sztukę w sklepie moto, wymiana na podwórku we własnym zakresie. Wieczorkiem planuję spryskać mgiełką wody i odpalić, żeby mieć pewność, że nie pora też na kable WN. Silnik na razie po wymianie świec pracuje jak nowo narodzony.

Gość szymon 1587cm3

To ze do gazu zaklada sie najtansze jednoelektrodowe swiece to kompletna bzdura.

Ja NGK sobie juz dawno odpuscilem, używam boscha (ta sama cena, do 16v dwuelektrodowe 16zl/szt)

szymon 1587cm3, Ale jedyną "przewagą" dwuelektrodowych nad jednoelektrodowymi jest to, że po prostu dłużej się zużywają...

Ja polecam do gazu jedno elektrodowe NGK IFR7F irydowe, nie są tanie ale w/g mnie są bardzo dobre i dużo mogą.

A tu po demontażu jedna ma przykładowe przebicie na porcelanie (przebieg ok 60000km).

de49f079431cea8cmed.jpg

Tak wygląda nowa http://www.google.pl/imgres?q=NGK+IFR7F&um=1&hl=pl&sa=N&biw=1280&bih=713&tbm=isch&tbnid=K__MbGjFaEjmHM:&imgrefurl=http://shop.advanceautoparts.com/webapp/wcs/stores/servlet/product_Laser-Iridium-Spark-Plug-(IFR7F-8DS)-NGK_20651240-P_960_R%257CGRPTUNEAMS___&docid=Q1pcF1VEsl35VM&itg=1&imgurl=http://shop.advanceautoparts.com/wcsstore/CVWEB/staticproductimage//960/large/20651240_ngk_5794_pri_larg.jpg&w=450&h=450&ei=f2gmULnEE4rIsgbsp4C4AQ&zoom=1&iact=hc&vpx=190&vpy=149&dur=4782&hovh=225&hovw=225&tx=133&ty=121&sig=110690676174140653945&page=1&tbnh=164&tbnw=164&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:0,s:0,i:72

Ale najlepiej kupić świece dedykowane do danego silnika.