Gość luciusz Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Wczoraj byłem zmienić świece w zakładzie zakładającym LPG polecono mi i założono Bosh Super Plus. Pojechałem dziś do gazownika który mi regulował instalacje i w wielkim poruszeniu powiedział mi że to jest gówno (nie będę pisał słów jakich użył), kategorycznie nie można stosować do gazu a on z nimi miał tylko problemy. Sam nie wiem co robić. Poprzednio miałem NGK powiedzieli, że złe i zmienili na BOSH a teraz odwrotnie. Pomóżcie bo już mnie szlag trafia!!! Każdy mówi co innego nie wiem sam co o tym myślec. A świece 80 zł kosztowały z wymianą i co mam je wyrzucić? .........MAĆ!!   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość automux Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Jeżeli na gazie chodzi kiepsko to w nocy podnieś maskę i zobacz czy iskry po przewodach WN nie błądzą zawsze możesz spryskać mgiełkę wodą n nie i obserwować. A ja mam NGK i takie zakładam, ale na BOSH-u też widuje auta i śmigają więc jak się uda. Do instalacji I i II generacji proponuje troszkę zmniejszyć odstęp na elektrodach.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GrzECHO Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Czy symbol świec, Bosh Super Plus, o których piszesz jest w wykazie Astry G z Twoim silnikiem? Jeżeli tak to nic nie kombinuj, świece zakłada się według specyfikacji producenta.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość luciusz Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Ja mam sekwencje. Dzisiaj rozmawiałem z człowiekiem który pracował w warsztacie ją zakładającym (było to 8 lat temu i taka mam instalacje) i mówił wiele ciekawych rzeczy min. o module zapłonowym. Kiedyś to zrobię na razie powiedział że można na BOSHu ale najlepiej NGK i to jednoelektrodowe jak już silnik starszy. Co prawda na sekwencji (nowej) mogą być inne ale najprościej i najpewniej jednoelektrodówki jakiekolwiek, nawet ISKRY.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GrzECHO Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Do silników 16v stosuje się świece 2-elektordowe Do silników 8v stosuje się 1-elektordowe. Mając kadetta kombinowałem ze świecami i stanęło na tym co zaleca producent, żadne wynalazki do LPG czy "poprawiające moc" nie zdały egzaminu.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fifek Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 GrzECHO, ma racje do 8v jedno, kupiłem ngk 2 elektrody i nie chciał latać, a wstawiłem polskie iskry i śmigał do aut 16v proponuję założyć dwu lub trzyelektrodowe a firma każda byle nie krzok.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zloty666 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Ja dziś właśnie wymieniłem świece na nowe, bo od 2 tygodni na lpg rzucało silnikiem, a na Pb było spokojnie. Świece NGK 3 elektrodowe zgodnie z katalogiem ngk. Koszt zakupu, to 22zł za sztukę w sklepie moto, wymiana na podwórku we własnym zakresie. Wieczorkiem planuję spryskać mgiełką wody i odpalić, żeby mieć pewność, że nie pora też na kable WN. Silnik na razie po wymianie świec pracuje jak nowo narodzony.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szymon 1587cm3 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 To ze do gazu zaklada sie najtansze jednoelektrodowe swiece to kompletna bzdura. Ja NGK sobie juz dawno odpuscilem, używam boscha (ta sama cena, do 16v dwuelektrodowe 16zl/szt)   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wasyl Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 szymon 1587cm3, Ale jedyną "przewagą" dwuelektrodowych nad jednoelektrodowymi jest to, że po prostu dłużej się zużywają...   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość automux Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Ja polecam do gazu jedno elektrodowe NGK IFR7F irydowe, nie są tanie ale w/g mnie są bardzo dobre i dużo mogą. A tu po demontażu jedna ma przykładowe przebicie na porcelanie (przebieg ok 60000km). Tak wygląda nowa http://www.google.pl/imgres?q=NGK+IFR7F&um=1&hl=pl&sa=N&biw=1280&bih=713&tbm=isch&tbnid=K__MbGjFaEjmHM:&imgrefurl=http://shop.advanceautoparts.com/webapp/wcs/stores/servlet/product_Laser-Iridium-Spark-Plug-(IFR7F-8DS)-NGK_20651240-P_960_R%257CGRPTUNEAMS___&docid=Q1pcF1VEsl35VM&itg=1&imgurl=http://shop.advanceautoparts.com/wcsstore/CVWEB/staticproductimage//960/large/20651240_ngk_5794_pri_larg.jpg&w=450&h=450&ei=f2gmULnEE4rIsgbsp4C4AQ&zoom=1&iact=hc&vpx=190&vpy=149&dur=4782&hovh=225&hovw=225&tx=133&ty=121&sig=110690676174140653945&page=1&tbnh=164&tbnw=164&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:0,s:0,i:72 Ale najlepiej kupić świece dedykowane do danego silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi