Skocz do zawartości

problem z elektrozaworem klap wirowych


Rekomendowane odpowiedzi

pacjent to opel combo z silnikiem z17dth jakiś czas temu wyskoczył mi błąd owego ustroństrwa,wygląda to tak http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQerodlaQTnINLlvucV_WZTGYUAi8EO_hX5KRLHSOagCEdQ-P8xUBlx50JcGQ

przekonany że spalił sie postanowiłem kupić nowy podpiełem jazda testowa i zonk dalej wywala błąd :-( popatrzyłem pomyślałem złapałem za ciegno klap chodzi ciężko wiec długo nie myśląc decyzja rozbebeszamy pół silnika i wywalamy kolektor ssący. Kolektor został zdemontowany (nie było dużo szlamu) został porządnie wyczyszczony klapy chodzą leciutko wiec składamy jazda testowa i znowu po przekroczeniu 2tysiecy obrotów kontrolka z kluczykiem :-( wiec miernik w łapę odpinam elektrozawór we wtyczce 13,89 wiec prąd jest ale cewka nie puszcza i nie otwiera podciśnienia, wyjmuje dziada na zewnątrz daje plus i minus z akumulatora cewka cyka zawór otwiera wkładam do auta i nadal nic. zachowuje sie jak umarła. może ktoś wie o co w tym chodzi bo ja już głupieje :crazy:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość automux
wyjmuje dziada na zewnątrz daje plus i minus z akumulatora cewka cyka zawór otwiera wkładam do auta i nadal nic. zachowuje sie jak umarła

widocznie nie dostaje prądu ze sterownika

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość automux
prąd jest tak jak pisałem

gdzie pisałeś bo nie widzę??????

Pisałeś że plus i masę dawałeś z akumulatora to zawór działał a w aucie nie chce, więc sprawdź czy masz napięcie jak jest podpięty zawór do instalacji, ty pisałeś że go odpiąłeś i badałeś napięcie (13,89V)a nie prąd.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

automux, faktycznie masz racje mierzyłem napięcie a nie natężenie :oops: jutro postaram się zmierzyć chodź nie bedzie to łatwe bo dostęp słaby,pozatym nie wiem jaka powinna być wartość prawidłowa i co może być przyczyną jeżeli będzie za słabe

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

broda, sterowane masą czy plusem? Tzn elektrozawór? Jak plusem, to podaj masę bezpośrednio z aku, jak masą, to odwrotnie, wyeliminujesz jakieś kablowe niedogodności

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wasyl, nie mam pojęcia jak jest sterowany, ciężko wogóle cokolwiek sie dowiedzieć w necie co jak i wogóle

 

[ Dodano: 2012-05-31, 11:50 ]

prądu w kostce brak :-/

 

[ Dodano: 2012-06-05, 10:58 ]

Zaworek jest sterowany masą przez komp. silnika.

Zrobiłem dziś test zapiełem żarówkę podpiełem plus do kostki masa do bloku silnika żarówka zaświeciła :-|

 

[ Dodano: 2012-07-03, 14:49 ]

Problem został rozwiązany, okazało się ze uszkodzeniu uległ sterownik silnika. Po wymianie wszystko wróciło do normy. :jupi:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania