Gość prezesik25 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Witam wszystkich. Przedstawiam fotoporadnik czyszczenia odmy w silnikach VW. Dotyczy m. in. silników Golf 2 ( 1.3 NZ, MH ), Golf 3 ( 1.4 ABD, 1.6 ABU )., podobnie w Polo i Seacie z tymi silnikami. Z uwagi, że sporo jeżdżę i już 3 lata nie czyściłem odmy postanowiłem zajrzeć "co tam słychać". Potrzebne klucze: - płaski lub nasadowy klucz nr 10 - imbus nr 5 - śrubokręt plaski/krzyżak - zaczynamy od zdjęcia pokrywy filtra powietrza ( u mnie jest jeszcze tzw. "UFO" ) - odkręcamy trzy nakrętki ( oryginalnie ), ja kiedyś wstawiłem śrubki - klucz nr 10 - aby zdjąć obudowę filtra powietrza trzeba odłączyć przewód doprowadzający ciepłe powietrze z kolektora wydechowego - odłączamy gumowy wąż odmy oraz cienki przewód podciśnieniowy sterujący klapką powietrza ciepłe/zimne - po zdjęciu obudowy filtra mamy większy dostęp do tylnej części silnika - zaglądamy do węża odmy i ukazuje nam się piękny widok "masła", które zamarza zimą, stąd wywalony olej przez bagnet, czy któryś z uszczelniaczy - do odmy dołączony jest też cienki przewód gumowy odpowietrzający przestrzeń z pokrywy zaworów - odłączyłem także przewód doprowadzający gaz do wtrysku, bo mi przeszkadzał - separator oleju ( odma ) przykręcony jest z tyłu silnika na dwie śrubki imbusowe ( klucz imbusowy nr 5 ) - i nasz imbusik potrzebny do odkręcenia odmy - po wyjęciu odmy mamy taki widok - odłączyłem gumowe węże od separatora oleju i wyczyściłem je wkładając stalowy drut przymocowując na końcu jego gąbkę. Po przeciągnięciu drutu z gąbką oczyści nam przewód z zalegającej zawiesiny "masła" - sam plastikowy separator płuczemy benzynką ekstrakcyjną. Wlewamy ok. 50-100 ml, zakrywamy ręką wyloty i robimy "szejkera", następnie wylewamy. Czynność powtarzamy 2-3 razy aż do całkowitego wypłukania separatora z "masła". Tak wygląda separator po wypłukaniu - czyścimy miejsce separatora w bloku silnika z zalegającego oleju - następnie przykręcamy do separatora gumowe węże i całość przykręcamy do bloku silnika - przy okazji zmieniamy filtr powietrza Wszystko skręcamy. Powodzenia!   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/2983-silnik-benzyna-czyszczenie-odmy-vw-13-14-16/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi