Skocz do zawartości

Renault Megane I 1.9 dti 98 km - Ustawienie kąta wtrysków

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Potrzebuję ustawić kąt wtrysku w Megance 1.9 dti 98 km, rocznik 2000.

Nie mogę znaleźć fachowca. Gdzieś na forum czytałem że to kwestia 20 minut i 50-100zł.

Jak dzwonię do mechaników, to albo słyszę że auto muszę zostawić na cały dzień bo on musi zobaczyć w książce jak to się w ogóle robi, albo odbiera telefon "pan Heniu" i jak mu mówię o co chodzi to przez pierwsze 30 sekund słyszę "yyyyyyyyyyyyyyyyyyyy" a potem 200zł albo i więcej bo w sumie sam nie wie :) Ewentualnie są też opcje za 400-500 zł...

Jeśli ktoś zna dobrego fachowca, który potrafi to ustawić dobrze i za przystępną kwotę to proszę o namiar.

Pozdrawiam

https://forum.samnaprawiam.com/topic/2486-renault-megane-i-19-dti-98-km-ustawienie-k%C4%85ta-wtrysk%C3%B3w/

Gość szymon 1587cm3

Tu nie potrzeba fachowca tylko sprzetu, a dokładnie przystawki do czujnika zegarowego który sie wkreca w pompe. Kat statyczny wynosi 0.32mm (100% pewien nie jestem).

Zapewne do regulacji potrzebna bedzie blokada pompy i specjalne klucze jak to w takich regulacjach...

Wiekszosc ustawia na sluch, albo na poranne odpalanie niestety :-/

Co sie wogóle dzieje ze chcesz ustawiac kąt?

Jakiś czas temu miałem wymieniany rozrząd. Na baku mogłem przejechać 900km i nie kopcił. Teraz jeżdżę 800 i delikatnie (ale zawsze) kopci na czarno. Znajomy mechanik posprawdzał filtry i jakieś inne rzeczy i powiedział że to na 90% kąt wtrysku (ponoć czasem po zmianie rozrządu się przestawia) ale u niego w warsztacie nie ma odpowiednich narzędzi żeby go ustawić...

Dodatkowo delikatnie zaczął brać olej (do wymiany rozrządu nie brał w ogóle a teraz w 2-3 miesiące całą kreskę)