Gość ursus Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 słyszałem o problemach w niektórych autach po wstawieniu strumienicy, więcej palą, ale mają gorsze osiągi, niektórym wręcz odwrotnie się dzieje. Póki co zamontowałem strumienicę w trzech samochodach: Clio I, Astra F no i Nubira. Za każdym razem odczułem drobny wzrost mocy, a dokładniej lepszy ciąg od niższych obrotów i nigdy wzrostu spalania. Po zamontowaniu strumienicy w Nubirze tankowałem już 3 razy i spalanie nie wzrosło, a wręcz spadło o 0,2l o ile to nie błąd statystyczny   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/2125-nubira-20-16v-wysokie-spalanie-pom%C3%B3%C5%BCcie/page/2/#findComment-11224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adaśko Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 ursus, dlatego napisałem, że dla niektórych aut daje odwrotny efekt   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/2125-nubira-20-16v-wysokie-spalanie-pom%C3%B3%C5%BCcie/page/2/#findComment-11235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawid Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 o ile dobrze kojarzę to ten silnik Daewoo odkupiło od Opla i jest to ten sam silnik tylko z przerobionym kolektorem wydechowym (Oplowskie pękały). Miałem Omegę 2.0 16V i w mieście i jazdy mieszanej łykała praktycznie tak samo 15-16 LPG + PB na rozgrzewkę (miałem sekwencję), sporadycznie bylo nieco poniżel 15L/100km. Ile benzyny nie wiem bo nigdy nie lałem do pełna ale wychodziło jakoś 60-100zł/mc, zależy jaka pogoda Dziwi mnie tylko to spalanie na trasie. Ja przy spokojnej jeździe potrafiłem zejść do 8L/100km. Może podjedź do innego gazownika na regulację?   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/2125-nubira-20-16v-wysokie-spalanie-pom%C3%B3%C5%BCcie/page/2/#findComment-11239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ursus Opublikowano 23 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Dawid, wszystko zależy od ciężkości nogi i stylu jazdy a ja raczej jeżdżę ekonomicznie. Omega mojego kuzyna z tym właśnie silnikiem o którym wspominasz w trasie spaliła mi 7,7l a mieście 10,5l/100km gazu. Właścicielowi kolejno 8,5 i 12. A co do mojej Nubiry to usterką powodującą pracę na 3 cylindrach okazała się cewka. Trochę się nie dogadałem z mechanikiem i wymienił mi tylko rozrząd i tą cewkę, a miał jeszcze sprawdzić kompresję i co tam może w silniku. Ostatecznie umówiłem się z nim, że pojadę najpierw do serwisu LPG, jak oni nic nie zdziałają to do elektryka. Odnośnie samej cewki to mam z nią problem. Odebrałem auto od mechanika, dojechałem do domu jakieś 30km, wyjechałem ponownie i ujechałem tylko 8km. Najpierw silnik zaczął przerywać a potem coś strzeliło pod maską i zgasł i już nie zapalił. Podmieniłem nową cewkę na starą i okazało się, że zapalił a po chwili znów nie równo pracował więc diagnoza to uszkodzona nowa cewka. Zamówiłem inną, niby montowaną na pierwszy montaż Delphi i czekam aż dojdzie, a potem runda do gazownika. Póki co sama wymiana cewki i rozrządu nie poprawiło spalania...   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/2125-nubira-20-16v-wysokie-spalanie-pom%C3%B3%C5%BCcie/page/2/#findComment-11290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adaśko Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Najpierw silnik zaczął przerywać a potem coś strzeliło pod maską i zgasł i już nie zapalił. Podmieniłem nową cewkę na starą i okazało się, że zapalił a po chwili znów nie równo pracował skoro miałeś wystrzał, to może rura dolotowa jest gdzieś pęknięta i ma nieszczelność, przez co przepływomierz fiksuje, druga rzecz to kolektor ssący też mógł pęknąć, po strzale sam przepływomierz też lubi skończyć się. Jeżeli strzelił to wygląda na złe ustawienie mieszanki na gazie.   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/2125-nubira-20-16v-wysokie-spalanie-pom%C3%B3%C5%BCcie/page/2/#findComment-11293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawid Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Omega mojego kuzyna z tym właśnie silnikiem o którym wspominasz w trasie spaliła mi 7,7l a mieście 10,5l/100km gazu. Właścicielowi kolejno 8,5 i 12. uwierz mi w bydgoszczy nizej niz 14/100 nie zejdziesz nawet jak bys ruszal z 5 biegu jezdzac ekonomicznie Tico w bydgoszczy palilo mi 7L PB. Miasto a miasto - to roznica   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/2125-nubira-20-16v-wysokie-spalanie-pom%C3%B3%C5%BCcie/page/2/#findComment-11298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ursus Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Dawid, nie chodziło mi o warunki jazdy ale o sposób prowadzenia A propos tego strzału. Obejrzałem wizualnie wszystko co się da i nie widać żadnych uszkodzeń. Sam strzał nie był jakoś głośny i nie wydawał się mocny, a w obudowie filtra zamontowana jest klapka antybum. Poza tym wydawało mi się, że był spowodowany padającą cewką, bo wcześniej nigdy nic takiego się nie działo. Auto najpierw zaczęło przerywać, potem słabnąć i na końcu był strzał. Jutro auto idzie do gaziarza - zobaczymy co stwierdzi. [ Dodano: 2011-06-09, 18:52 ] Historia mojego problemu skończyła się następująco. Po regulacji auta u gazownika spalanie spadło na trasie przy bardzo ekonomicznej jeździe do 10,5l/100km. Choć na forum Daewoo znaleźli się tacy co twierdzili że to zupełna norma, mnie to nie przekonywało w żaden sposób. Ciągle też narzekałem na niedostateczną moc... Zacząłem się zastanawiać czy przyczyną mogą być trzymające hamulce? Auto niby się toczy przy małej prędkości i nie zwalnia jakoś nienaturalnie, jednak zastanawiał mnie fakt, że na luzie z jakiejś większej górki w porównaniu do Astry która była lżejsza, auto się znacznie gorzej rozpędza lub wręcz zwalnia. Dwa dni później miałem odpowiedź, bo hamulce tak zaczęły trzymać, że już to odczułem bardzo wyraźnie. Samochód fatalnie się rozpędzał. Zabrałem się za przednie zaciski i po ich wyczyszczeniu auto nabrało od razu większej dynamiki a spalanie na trasie wyszło mi 8,9l przy prawdopodobnie lekko trzymającym również tyle. Obecnie spalanie wychodzi mi między 8,9 a 10l/100km, bo jak się okazało hamulce z przodu raz mi trzymają, raz nie, muszę się za to wziąć jeszcze raz i na spokojnie, bo wcześniej to była szybka robota, zresztą prawdopodobnie popełniłem błąd smarując tłoczki wazeliną techniczną.   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/2125-nubira-20-16v-wysokie-spalanie-pom%C3%B3%C5%BCcie/page/2/#findComment-11299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi