Gość edwardd Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Witam, Mam problem i licze, ze ktos posiada fachowa wiedze jak wyczyscic ten zawor bo szczerze mowiac jestem bezradny nie wiem jak sie za to zabrac. Z gory dziekuje za pomoc.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Yoda Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Moja rada jest taka, zostaw czyszczenie, a dorób sobie uszczelkę z blaszki od puszki piwa i podłóż pod ten zawór zaslepiając go. Do poprawnej pracy silnika , zawór ten nie jest wogóle potrzebny i nic się nie będzie dziać. Jedynie spaliny będą nieco mniej czyste,to wszystko. A problem zniknie bezpowrotnie.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KubaK Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Yoda, w tym silniku nie zaślepia się EGRa, a przynajmniej nie całkowicie. Do tych silników ale dla Fiata (praktycznie to samo) można kupić coś jak zaślepka ale tak na prawdę jest to tylko zwężka, która ogranicza dopływ spalin do EGRa. Co do samego czyszczenia EGRa w tym silniku, to nie ma za dużo osób, które to robiły skutecznie i opisały czynności jakie należy wykonać. Można oddać to w ręce serwisu Opla i kosztuje to o ile dobrze pamiętam jakieś 100-150zł lub kupić sobie nowy zawór EGR, który ponoć jest już powlekany warstwą teflonu co ogranicza osiadanie syfu - nowy zawór kosztuje w granicach 400-500zł   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi