Skocz do zawartości

Honda civic 1.4 gaśnie jak zimna, falują obroty, spadek mocy

Gość jus99

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam problem z swoją hondą civic 1.4 96r. zaznaczam że nie ma znaczenia czy jade na benzynie czy na gazie problemy są takie same, otóż gdy samochód jest zimny po odpaleniu (pierwsze odpalenie jest bezproblemowe)ciężko wchodzi na obroty, ma muła, spadek mocy, i nie trzyma wolnych obrotów. Gdy zgaśnie jak jest jeszcze zimny to cięzko go odpalić trzeba strasznie długo kręcic rozrusznikiem, a gdy jest ciepły (rozgrzany) ma już wolne obroty, na biegu jałowym gdy się przygazuje to obroty opadają prawie do zera a następnie wracają na 1000 ob. Natomiast podczas jazdy przy hamowaniu i wciśnieciu sprzęgła obroty opadają i samochód gaśnie ( wkurzające jest to szczególnie w mieście) zawsze gdy obroty są powyżej 2 tyś, a czasami gdy obroty nie przekraczają 2 tyś przy wciśnięciu sprzęgła. Do tej pory zrobiłem regeneracje parownika, wymieniłem świece przewody WN i silniczek krokowy. pomóżcie bo nie wiem co dalej już robić.

PS: Czy może mieć z tym coś wspólnego sonda lambda??

Gość szymon 1587cm3

Wyglada na to ze zalewa go... czyli czujnik temperatury do sprawdzenia lub cos z instalacja gazowa.

Świece jaki maja kolor? Ile pali? Błedów zadnych nie ma? Jaki masz gaz?

Jesli nastepnym razem Ci zgasnie to odpalaj na benzynie z gazem w podłodze - powinno byc łatwiej go odpalic.

dzisiaj byłem u mechanika i sprawdził świece i są dobre. instalacje mam zwykłą ( nic więcej na jej temat nie potrafie powiedzieć). pali przy spokojnej jeździe w trasie 10L przy wstawianiu to potrafi dużo więcej. Poza tym honda nie zachowuje się jakby miała pod maską 90 km tzn. ciężko przyspiesza i ogólnie spadek mocy. Z podłączeniem do komputera jest problem bo nigdzie w okolicy nie mogą podłaczyć( brak odpowiedniego sprzetu do hondy) i zostaje tylko serwis, który najtańszy nie jest.

Gość szymon 1587cm3
sprawdził świece i są dobre

Zbyt ogólnie, jaki kolor miały przede wszystkim (jasny, ciemny, osmolone, kawa z mlekiem)?

Instalacja z silniczkiem krokowym czy "na srube"