Gość rafaln1 Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Witam. Na forach pada często pytanie o to co zrobić aby po zamontowaniu nieoryginalnego radia w Oplu nie gasła data na wyświetlaczu oraz aby po wyłączeniu zapłonu radio nie gubiło ustawień. Jako, że sprzedałem swoją Corsę a radio pozostało postanowiłem zrobić fotkę kabelkologii, czyli co zrobić aby nie mieć powyższych problemów. Otóż aby radio nie gubiło ustawień należy kabel żółty połączyć z czerwonym, natomiast aby włączenie radia nie powodowało gaśnięcia daty na wyświetlaczu należy przeciąć kabel niebieski. Gdyby ktoś chciał aby radio grało tylko na włączonym zapłonie to czerwony kabel z radia trzeba połączyć z żółtym kablem z kostki (tym z wtyczką osłoniętą przeźroczystą rurką). Plusem takiego rozwiązania jest to, że nie ma ryzyka rozładowania aku przez włączone radio np: na noc. Zmian dokonałem na radiu Sony CDX-GT20. Zmiany dotyczą modeli z wyświetlaczem typu TID, właściwego działania na innych wyświetlaczach nie gwarantuję. Zmiany widoczne na załączonej fotce: //inne radia zachowują się tak jak Sony, inne wyświetlacze również tak jak TID// ArKos   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/1309-car-audio-nieoryginalne-radio-w-oplu-wy%C5%9Bwietlacz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi