Gość dawid8210 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Więc tak, kto jeździł takowym autem wie z jakimi "hamulcami" miałem do czynienia. Zamiana na zaciski ate z jednoczesną zmianą na większe tarcze załatwia problem raz, a dobrze. Postanowiłem jeszcze pokombinować trochę i założyć pełne tarcze z astry II z szerszymi klockami od cali turbasa. Pomysł zaczerpnięty z pewnego forum. Przy demontażu starych hamulców, jedyny problem miałem z odkręceniem tych małych śrub fi6 trzymających tarcze. trzeba było rozwiercic im łby, o dziwo potem po złapaniu kombinerkami pozostałości, już po zdjęciu tarczy, odkręcily się bez problemu. Odkręcamy zaciski: Od wewnątrz mamy dwie śruby na imbus 10mm. odkręcamy za pomocą małej przedłużki i po sprawie. Śruby są przeważnie smarowane środkiem zabezpieczającym przez odkręceniem, więc trzeba użyć sporo siły by je odkręcić.Po odkręceniu przewodów od zacisku, końcówki przewodów zawinałem we foliówkę , dzięki temu płynu ubyło mi mniej niż mało Po tych zabiegach mamy gołą piastę, wystarczy ją przeczyścić i możemy zakładać tarcze Tarcze od astry II jak widać bez ożebrowana od zewnątrz dzięki temu mamy większą powierzchie roboczą tarczy. Wchodzą bez najmniejszego problemu Teraz pora na wpasowanie klocków w zacisk. Zewnętrzne wchodzą P&P, z wewnętrznymi jest mały problem, trzeba je zeszlifować na tyle by weszły w zacisk i nie tarły o niego Róznica między zaciskami Gdy juz mieszczą się klocki składamy wszystko do kupy. Wygląda to tak: Wkręcamy przewody nie zapominając o miedzianych podkładkach i odpowietrzamy wszystko. Hamulce mamy złozone. Przez pierwsze 400km hamowałem delikatnie by wszystko dotrzeć. I to wsio Na takim zestawie jeżdzę już dobrze ponad rok i wszystko gra (jeżeli ktoś miałby wątpliwości co do rzeźby przy klockach). dodatkowy plus takiej przeróbki jest taki że wszyscy zapinają teraz pasy ))   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/1077-poprawa-hamulc%C3%B3w-nexia-8v-tarcza-236mm/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi