Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dłuższego czasu borykam się z problemem długiego kręcenia na ciepłym silniku w swoim MB C180 W202, 1994 rok, PB + LPG.

Problem pojawił się już końcem kwietnia 2016 roku / początkiem maja 2016. Sprawa wygląda tak: po nocy po staniu 8 - 10 godzin odpali na dotyk, ujadę 10 km rozgrzeje się silnik do 80 stopni Celsjusza, po zgaszeniu i po ponownym odpalaniu tak do 5 minut odpali jeszcze na dotyk, postoi więcej jak 5 minut kręci 4 - 5 sekund.

Odwiedziłem wiele mechaników i tak naprawdę żaden nie jest w stanie zdiagnozować problemu. Dotychczas (od maja 2016 roku) wymieniłem już:

* świece,

* filtr paliwa, powietrza i LPG zarówno fazy ciekłej jak i lotnej,

* czujnik położenia wału korbowego,

* regulator ciśnienia paliwa,

* czujnik temperatury w silniku,

* stacyjkę/kostkę.

Czyściłem także wtryski STP Formuła Do Czyszczenia Wtryskiwacz do baku.

Jeździłem tydzień na zakręconej butli LPG (na zaworze) i wyciągniętym bezpieczniku od LPG tylko na samym Pb i problem był taki sam.

Nic nie dało zamierzonych rezultatów, ani nie pomogło żeby chodź trochę było lepiej.

Samochód był trzy razy na diagnostyce, żadnych błędów, nic.

Spalanie LPG w normie - miasto 12 - 13 l/100 km, trasa 10 - 11 l/100 km.

Ostatnio co jeszcze zauważyłem to że jak samochód postoi 2 dni, chcę go otworzyć z pilota to nie mogę, nie otworzę centralnego zamku + alarm. Dopiero "awaryjnie" jak go otworzę od strony tylnej klapy, to go jeszcze nie odpalę. Nie puści mnie immobilizer. Dopiero przez długie, intensywne klikanie w pilota siedząc wewnątrz samochodu udaje mi się odblokować centralny zamek.

Baterie w pilocie wymienione, jakiś miesiąc temu, sprawdzane na mierniku, wszystko dobrze jest.

Osobiście nie mam pojęcia co to może być i dlaczego tak się dzieje. Czy jest szansa żeby opanować długie kręcenie na ciepłym silniku?.

Szerokiej Drogi,

Artur

https://forum.samnaprawiam.com/topic/7048-mb-cw202-d%C5%82ugo-kr%C4%99ci-na-ciep%C5%82ym-silniku/