Gość Bartas Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Po zmianie koloru wnętrza lamp okazało sie, że klosze są porysowane, wyblakle i marnej przeźroczystości. Postanowiłem przekonać sie czy można z tymi lampami jeszcze cos zrobić. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Oto krotka fotorelację, która mam nadzieje pomoże odzyskać dawny blask ich spojrzenia. Materiały, które będą potrzebne: * lampa * papier wodny 600 i 1200 * pasta tempo lekko ścierna * miska z woda * ściereczka * wiertarka z przystawka obrotowa Tak wygląda lampa zdemontowana z auta. Jest szara i porysowana. Następnie bierzemy papier 600, namaczamy lekko w wodzie i ścieramy resztki starej powłoki i rysy do uzyskania jednolitej matowej powierzchni. Tak powinna wyglądać lampa po zmatowieniu, wytarciu do sucha i wyschnięciu Następnie całość wygładzamy papierem 1200 uzyskując jeszcze większa gładź, choć lampa po wymyciu i wyschnięciu wciąż jeszcze jest matowa. Tak wygląda moja prowizoryczna polerka. Wiertarka z przystawka do papieru ściernego, na którą nałożyłem 5 bawełnianych starych skarpet. Następnie nakładamy pastę tempo. Cienka warstwę rozprowadzamy na całej powierzchni i czekamy ok 15-20 min do całkowitego wyschnięcia. Kiedy pasta wyschnie będzie miała prawie biały kolor. Po wyschnięciu zabieramy sie do polerowania wcześniej przygotowaną polerką. Powoli, równomiernie polerujemy powierzchnie naszej lampy. Efekt będzie widoczny od razu. Po skończeniu dla pewności nakładamy kolejną warstwę i tym razem ręcznie delikatna bawełnianą szmatka polerujemy lampę na gotowo. Powinna wyglądać mniej więcej tak. Żeby sprawdzić czy było warto poświęcić 20zł i godzinę czasu, montujemy lampę na samochodzie i porównujemy z druga. Teraz wkurzeni demontujemy drugą i cały cykl powtarzamy od nowa. Autor: Maiki95 Źródło: http://forum.hyundaicoupe.pl   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/678-nadwozie-czyszczenie-i-polerowanie-lamp-hyundai-coupe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi