Skocz do zawartości

[nadwozie] Czyszczenie i polerowanie lamp Hyundai Coupe

Rekomendowane odpowiedzi

Po zmianie koloru wnętrza lamp okazało sie, że klosze są porysowane, wyblakle i marnej przeźroczystości. Postanowiłem przekonać sie czy można z tymi lampami jeszcze cos zrobić. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Oto krotka fotorelację, która mam nadzieje pomoże odzyskać dawny blask ich spojrzenia.

Materiały, które będą potrzebne:

* lampa

* papier wodny 600 i 1200

* pasta tempo lekko ścierna

* miska z woda

* ściereczka

* wiertarka z przystawka obrotowa

Tak wygląda lampa zdemontowana z auta. Jest szara i porysowana.

01_191.jpg

Następnie bierzemy papier 600, namaczamy lekko w wodzie i ścieramy resztki starej powłoki i rysy do uzyskania jednolitej matowej powierzchni. Tak powinna wyglądać lampa po zmatowieniu, wytarciu do sucha i wyschnięciu

02_192.jpg

Następnie całość wygładzamy papierem 1200 uzyskując jeszcze większa gładź, choć lampa po wymyciu i wyschnięciu wciąż jeszcze jest matowa.

03_198.jpg

Tak wygląda moja prowizoryczna polerka. Wiertarka z przystawka do papieru ściernego, na którą nałożyłem 5 bawełnianych starych skarpet.

04_179.jpg

Następnie nakładamy pastę tempo. Cienka warstwę rozprowadzamy na całej powierzchni i czekamy ok 15-20 min do całkowitego wyschnięcia. Kiedy pasta wyschnie będzie miała prawie biały kolor.

05_168.jpg

Po wyschnięciu zabieramy sie do polerowania wcześniej przygotowaną polerką. Powoli, równomiernie polerujemy powierzchnie naszej lampy. Efekt będzie widoczny od razu. Po skończeniu dla pewności nakładamy kolejną warstwę i tym razem ręcznie delikatna bawełnianą szmatka polerujemy lampę na gotowo. Powinna wyglądać mniej więcej tak.

06_153.jpg

Żeby sprawdzić czy było warto poświęcić 20zł i godzinę czasu, montujemy lampę na samochodzie i porównujemy z druga. Teraz wkurzeni demontujemy drugą i cały cykl powtarzamy od nowa.

Autor: Maiki95

Źródło: http://forum.hyundaicoupe.pl

https://forum.samnaprawiam.com/topic/678-nadwozie-czyszczenie-i-polerowanie-lamp-hyundai-coupe/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania