Skocz do zawartości

[car audio] Wymiana anteny Hyundai Coupe

Rekomendowane odpowiedzi

1.Najpierw musimy się zaopatrzyć w jakąś nową uniwersalną bestie z allegro, ważne żeby miała na dole jakieś mocowanie i taki sam wtyk antenowy co zaoszczędzi nam trochę pracy

1_200.jpg

2. Następnie trzeba się zająć starą, mianowicie wepchnąć ją na chama do środka ile się da.. mojej wystawało z 20 cm po tym jak się "schowała" i upchałem ja do ok 7cm i to jest właśnie max żeby potem wyciągnąć antenę, jeśli nie dacie rady to trzeba ciąć/łamać/giąć (w zależności od tego jak bardzo jesteście na nią źli), druga sprawa to trzeba odkręcić to kółeczko (w środku ma gwint) ja to zrobiłem w ten sposób że wkładałem w jeden z tych otworków śrubokręt pod kątem i uderzałem w trzonek tak żeby kółeczko się przekręciło (róbcie to od strony zewnętrznej auta tak żeby w razie czego jak Wam się obsunie śrubokręt nie zrobiło dziury w lakierze

2_191.jpg

3. następnie odkręcamy tapicerkę i plastiki żeby się dostać do anteny:

3_185..jpg

4_179.jpg

4. śrubki i wtyczki od anteny:

5_154.jpg

5. Następnie dopasowujemy główkę nowej anteny do naszych wymagań, zapewne będziecie mieli trochę inne główki w zależności od modelu jaki dostaniecie ale to już kwestia twórczości, jedno kółko do góry nogami, tu się coś wsadzi itp. (ten zamalowany kawałek ostatecznie wyczuciłem) Zaś element 4 i 5 to ze starej anteny (dopasowane do naszego auta)

6_111.jpg

6. od nowej anteny rozłączamy przedłużenia kabli

7_108.jpg

7. odcinamy wtyczkę z kablami od starej anteny i łączymy z tymi od nowej

zielony-zielony(sygnał radia), czarny-czarny(masa), czerwony-żółty z czerwonym paskiem(+12V)

8_102.jpg

8. izolujemy połączone kable wtyczki, podłączamy kabel antenowy, podpinamy wtyczkę i wciskamy antenę na miejsce, zakręcając kółeczko u góry

9_91.jpg

9. do jednego z dolnych mocowań przykręcamy "dołączoną blaszkę do montażu" wyginamy ją odpowiednio i przykręcamy w miejscu po dolnej śrubce oryginalnej anteny:

10_166.jpg

10. podłączamy gumowy wężyk do odprowadzania wody i wciskamy go w dziurkę która jest w bagażniku (na zdjęciu wspomniana rurka i wtyk antenowy)

11_146.jpg

11. cieszymy się nową anteną

12_136.jpg

Autor: Szachi87

Źródło: http://forum.hyundaicoupe.pl

https://forum.samnaprawiam.com/topic/648-car-audio-wymiana-anteny-hyundai-coupe/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania