Skocz do zawartości

Wariująca elektryka w Fordzie Mondeo mk2 1.8 td

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taki ciężki przypadek. Mianowicie ni z tego, ni z owego w samochodzie zaczęła wariować elektryka. Tzn. po przekręceniu kluczyka zaczynają chodzić wycieraczki, kontrolki zaczynają mrugać, a pompa wtryskowa zaczyna wydawać dźwięki, jakby chciała pracować. Niestety, rozrusznik nie zakręci ani trochę.

Kolega mi podpowiedział, że kiedyś w identycznym Fordzie miał taki przypadek i winnym okazał się rozrusznik (podobno w Fordach: 'główny prąd przechodzi przez rozrusznik'. Mógł to być dobry trop, bo rozrusznik w owym aucie umierał już od dawana (robił się coraz to głośniejszy). Po wyjęciu okazało się, że rzeczywiście nie pracuje - jest uszkodzony. Pojechałem na regeneracje, zrobili OK, sprawdzony na stole kręci.

Po włożeniu do samochodu niestety nadal jest elektryczna impreza, ale rozrusznik już wydaje dźwięki, jakby chciał pracować, ale nie mógł. Po sprawdzeniu napięcia na wzbudzani jest w okolicach 5 voltów - czyli stanowczo za mało.

I teraz najciekawsze - wszystkie bezpieczniki są OK. Po podaniu dodatkowej masy na silnik nic się nie zmienia. Natomiast po wyjęciu bezpiecznika nr 41 (Urządzenie sterujące silnikiem) objawy całkowicie ustają, napięcie na wzbudzaniu jest w okolicach 12 voltów, ale auto i tak nie odpala...

Powoli zaczynają mi puszczać nerwy. Ma ktoś jakieś pomysły? Ew. gdzie w Siemianowicach Śląskich jest jakiś sensowny elektryk? ;>

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

[ Dodano: 2014-10-22, 11:48 ]

Zagadka rozwiązana.

Roczny akumulator z Centry pod obciążeniem robił zwarcie. Bez obciążenia trzymał idealne parametry.

https://forum.samnaprawiam.com/topic/6107-wariuj%C4%85ca-elektryka-w-fordzie-mondeo-mk2-18-td/