Skocz do zawartości

[tuning] Podświetlenie klamek Audi A6 C4

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek to co potrzeba to dioda 5mm i rezystor ok 2,5 kΩ, rezystor może być mniejszy ale ja wybrałem taki ze względu na niemalże zerowy pobór prądu, co do diody to wybór jest duży, ja akurat wziąłem wypukłą - bezbarwną ale są czerwone - matowe, płaskie - bezbarwne, w przypadku mojej diody zmatowiłem czubek papierem ściernym aby bardziej rozproszyć światło. Tak to wygląda z zewnątrz:

01_174.jpg

Czerwona strzałka oznacza kierunek przesuwania klamki, taka podpowiedź jakby ktoś pierwszy raz to rozbierał, za nic nie ciągniemy na siłę tylko przesuwamy. Trzeba także uważać aby nie zgubić blaszki zaznaczonej na zdjęciu:

02_175.jpg

Aby dobrać się do całości odkręcamy 2 śrubki:

03_182.jpg

Aby odkręcić te śrubki ściągamy atrapę:

04_164.jpg

Na następnym zdjęciu przedstawiona jest wewnętrzna cześć, pokazałem to na klamce od pasażera gdyż nie musiałem ściągać całego boczku, ale jeśli chcemy podciągnąć oświetlenie do tylnych drzwi to boczek trzeba ściągnąć. Na zdjęciu pokazane jest miejsce, gdzie wpiąłem się z zasilaniem, dodam że nie połączyłem przewodów na stałe tylko na wsuwkach, tak na wszelki wypadek:

05_154.jpg

Naturalnie trzeba wywiercić 5mm otwór na diodę (ja dodatkowo dałem troszkę kleju aby dioda nie wypadła pod wpływem wstrząsów).

Efekt końcowy jest taki:

06_141.jpg

07_122.jpg

Dodam, że klamki polakierowałem, żeby lepiej komponowały się z lakierowanymi, drewnianymi listwami.

Autor: FAŁDZIK

Źródło: http://www.a6klub.pl

https://forum.samnaprawiam.com/topic/595-tuning-pod%C5%9Bwietlenie-klamek-audi-a6-c4/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania