Gość Bartas Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Proponuje wszystkim miłośnikom dobrej muzyki wymienić sobie głośniki. Ja zamieszczam opis jak ja to rozwiązałem. Zdaję sobie sprawę że nie jest to idealne rozwiązanie i wszelkie uwagi będą mile widziane. 1. Zdejmujemy boczek (tapicerkę) odkręcając dwie śrubeczki po bokach. 2. Odkręcamy 4 śruby które trzymają mechanizm podnośnika szyby. Miejsca 1, 2, 3, 4. 3. Demontujemy wszystkie wiązki kabli i ciągniemy całą ramę do góry. W tym momencie ramę z szybą mamy oddzieloną od drzwi. Jako, że mamy teraz dogodną sposobność naprawić wszelkie mankamenty zamka jak i podnośnika szyby to dobry moment aby tego dokonać. Później kiedy będzie wszystko zabudowane może być już to nie tak proste. 4. Czyścimy dokładnie całą wewnętrzną powierzchnię blachy benzyną ekstrakcyjną albo rozpuszczalnikiem. Ja zrobiłem to alkoholem IPA. 5. Naklejamy nasze maty bitumiczne na wewnętrzną stronę blachy. Ja użyłem taśmy dekarskiej w ramach oszczędności. Należy pamiętać iż na dole drzwi są kanaliki odprowadzające wodę. NIE WOLNO ICH ZAKLEJAĆ. Staranie przyklejamy taśmę i staramy się pozalepiać wszelkie otwory. Niestety konstrukcja Audi nie pozwala na wykonanie idealnie szczelnej komory głośnika. Wiem o tym ale nadal szukam lepszego rozwiązania. Boczek tapicerki montowany jest na "wąsy" . O nich będzie później. Montujemy teraz ramę z oknem. i starannie regulujemy tak aby drzwi się domykały jak należy. 6. Ramę również czyścimy spirytusem. 7. Z Płyty mdf wycinamy dwa oto takie elementy na 1 drzwi. Elementy przykręcamy do ramy. 8. Sklejamy i skręcamy oba wycięte elementy. 9. Przyklejamy nasze maty do ramy. Wiem że nie jest to idealne rozwiązanie z powodu małej powierzchni która będzie miała kontakt z matami ale taki to urok Audi. Pamiętamy również o ułożeniu kabli. Kable należy owinąć taśmą mechaconą żeby nie wpadały nam w drgania. W miejscach zaznaczonych wykonujemy otworki na wcześniej wspomniane "wąsy" tapicerki. Należy tak kleić maty aby w miejscu gdzie mamy schowki w tapicerce można było bez trudu założyć ten boczek. Matę należy ułożyć tak aby było tam miejsce na te schowki. 10. Zakładamy głośnik i zwrotnicę. Wszystko podłączamy. Ja założyłem maskownicę głośnika w celu ochrony przed przypadkowym zniszczeniem membrany przy zakładaniu tapicerki. Zauważcie że zaraz przy głośniku jest "wąs" od boczka. 11. W boczku w piance wycinamy otwór. usuwamy część plastiku do którego montowany był głośnik w oryginale. 12. Zakładamy ostrożnie boczek i skręcamy. Boczek można by spryskać jakimś środkiem bitumicznym aby nie wpadał nam w drgania. JA zostawiłem sobie to na inny raz. 13. Cieszymy się o wiele lepsza jakością odtwarzania muzy. Autor: 7agan Źródło: www.audiclubislands.org   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/583-car-audio-wyt%C5%82umienie-drzwi-instalacja-audio-audi-a6-c5/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi