Gość Bartas Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Postanowiłem zmienić wygląd wyświetlacza w swojej ibi. Zrobiłem tak zwany negatyw z wyświetlacza, odkleiłem tzw. polaryzator i obróciłem go w drugą stronę. Jak dla mnie efekt jest super! Co wy na to? Wyświetlacz w dzień: Wyświetlacz w nocy: A więc opis, jak to zrobiłem: 1. Zdejmujemy panel z wyświetlaczem, przykręcony on jest dwoma śrubkami, poza śrubkami trzyma się on na czterech zatrzaskach, odkręcamy je i pociągamy delikatnie panel od dołu. Ściągamy go. 2. Odkręcamy 16 śrubek trzymających plastik zabezpieczający wyświetlacz, zdejmujemy go. Już mamy odkręcone płytki od sterowania radia oraz płytkę z wyświetlaczem. 3. Obracamy te dwie płytki na drugą strojne, odpinamy przewody od sterowania nawiewami. 4. Teraz odpinamy ten krótki przewód łączący płytkę z wyświetlaczem od tej drugiej z przyciskami od radia. Nie ma tam wtyczki jak poprzednio, trzeba zdjąć ten mały czerwony plastiki i wyciągnąć delikatnie przewody z pinów. 5. Trzeba zdjąć tą metalową ramkę, która jest wokół wyświetlacza, w tym celu odlutowujemy ramkę w czterech miejscach i zdejmujemy ją. Mamy już wyświetlacz przygotowany do zerwania folii (polaryzatora). 6. A więc zabieramy się za zdjęcie folii. W tym celu najlepiej użyć nożyka to tapet. Delikatnie w jednym z rogów wkładamy nożyk między folie a wyświetlacz, podważmy ją dość sporo, następnie chwytamy palcami i delikatnie odrywamy folie. Należy pamiętać żeby zrywać ją tak, aby jej nie zagiąć a co gorsza, żeby jej nie przerwać 7. Jak już mamy zdjętą folie myjemy wyświetlacz i folie z kleju, ja to robiłem letnią wodą z płynem do mycia naczyń (ludwik). Nie używałem żadnych rozpuszczalników, bo bałem się, że mogą zniszczyć folie lub wyświetlacz. Proszę pamiętać żeby przy myciu nie porysować folii ani wyświetlacza!!! 8. Mam już gotową folie do obrócenia, można sobie zobaczyć, że w zależności, którą strona folie położymy na wyświetlaczu to robi się on czarny lub biały jak oryginalny. Więc obracamy ją, aby był czarny i przyklejamy na brzegach delikatnie taśmą klejącą tak aby taśma nie wystawała potem z pod tej metalowej ramki. Już mamy zrobiony, tzw. negatyw. 9. Teraz składamy wszystko w odwrotnej kolejności do rozkładania: * nakładamy i lutujemy metalowa ramkę * wkładamy przewody na piny i zakładamy ten czerwony plastik * wpinamy przewody od sterowania nawiewem * wkładamy wszystko na swoje miejsce * skręcamy 16 śrubek * zakładamy do auta * cieszymy się z nowego wyglądu wyświetlacza w swojej Ibizie Tak możemy również przerobić wyświetlacz na desce, ten od przejechanych kilometrów. Autor: GoMeZ Źródło: http://klubseata.pl   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/572-tuning-zmiana-wygl%C4%85du-lcd-seat-ibizacordoba-99-02/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi