Gość automux Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Przestał mi działać centralny zamek drzwi kierowcy i z kluczyka też ciężko się przełamywał postanowiłem rozebrać i wymienić kasetę zamka. 1.Zabieramy się od odkręcenia boczka drzwi, aby tego dokonać wyjmujemy maskownice wkrętów: 2. Odkręcamy wkręty zaznaczone na zdjęciu i 3 u dołu drzwi: 3. Boczek jest zatrzaśnięty na spinki odciągamy go od drzwi i podnosimy lekko do góry pod strzałką widoczny jest wkręt który po odkręceniu da nam możliwość odłączyć kabelek od lampki w drzwiach : 4. Odkręcając dolną śrubę wyjmiemy prowadnicę szyby wewnątrz drzwi i lepszy będzie dostęp do zamka, trzy górne trzymają zamek więc je odkręcamy: 5. Po wyjęciu prowadnicy szyby wyjmujemy wtyczkę z zamka i odkręcamy 2 nakrętki trzymające kasetę klamki: Wtyczkę wypinamy pociągając czerwone zabezpieczenie wtyczki do góry: 6. Odciągamy kasetę klamki: i ją wyjmujemy oraz wyjmujemy zamek z drzwi od wewnątrz: 7. Po wyjęciu wygląda to wszystko tak: 8. Po sprawdzeniu okazało się, że zamek chodzi płynnie a bębenek wkładki zamka się przycina więc zdjąłem zabezpieczenie i czerwony języczek zalałem odrdzewiaczem i smarem w sprayu i złożyłem: 9. Jeżeli mamy uszkodzony zamek to go wymieniamy, jeżeli naprawiliśmy to składamy do kupy cięgła i wkładamy w drzwi: 10. Po włożeniu w drzwi zakładamy cięgło blokowania wewnętrznego i mocujemy to wszystko do drzwi. Pozostałe czynności montażu są odwrotne do czynności wykonanych przy rozbieraniu. Wszystkie zdjęcia i tekst są mojego autorstwa. automux   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/5318-wymiana-centralnego-zamka-drzwi-vectra-b/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi